Nogle har sået alt - andre er ikke begyndt

Lokale byger har bremset såningen hos nogle landmænd, mens andre har kunnet så i sne og hagl.

Nu er det kun de stive jorder, som stadig ikke er hverken tjenlige eller farbare, der ikke er sået på. På de arealer, hvor der er sået, er det gået godt, og kernerne ligger i meget fint såbed«, fortæller Jakob Ulstrup, planteavlskonsulent hos Djursland Landboforening.

Han tilføjer, at man før påske kunne finde vårbygkerner, som var i gang med at spire tre dage efter såningen. Det skyldes, at de er lagt i et godt såbed, med en velpakket bund.

Andre steder i landet lader det sig endnu ikke gøre at så. Det gælder bl.a. på Bornholm, hvor planteavlskonsulent Torben Videbæk fortæller, at kulde og jævne byger gør, at jorden ikke tørrer op.

Fra Sydsjælland og Sydhavsøerne melder planteavlskonsulent Kasper Hansen om, at flere landmænd har haft en noget usædvanlig oplevelse med at så i super gode og tørre såbede, mens jorden var hvid og dækket af hagl.

Endnu ingen panik

Vårbyg er meget følsom overfor et koldt og sammenpresset såbed. Derfor lyder parolen, at man ikke skal så, før jorden er tjenlig.

Forsøg fra 2016-2018 viste dog, at man mister 60 kg kerne pr. hektar i høst for hver dag såningen udsættes i perioden fra 10. - 30. april. Sår man i perioden 30. april - 20. maj mister man 130 kg kerne pr. hektar pr. dag. Sår man efter 20. maj halveres udbyttet i forhold til såning før 10. april.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.