
Vandområdeplanerne optager landmænd og organisationer voldsomt. Derfor har over 7.000 landmænd, organisationer, kommuner med mere sendt høringssvar om vandområdeplanerne, som har haft frist i dag 23. juni.
Det er flere end nogensinde før.
Første gang, der var vandplaner i høring, vakte det stor opsigt, at der var over 4.000 høringssvar. Anden gang fik Naturstyrelsen over 6.000 høringssvar, og nu er der altså kommet over 7.000 høringssvar til vandområdeplanerne.
Mere om dette tema
Vagt i gevær
Irene Wiborg, projektchef hos Seges, glæder sig over de mange høringssvar.
»Mange landmænd kan se, at hvis de indsatskrav, der ligger i vandområdeplanerne bliver gennemført, bliver det svært at drive landbrug mange steder i Danmark fremadrettet,« siger hun.
Det er især indsatskravene i forhold til kvælstof og kystvande, der volder problemer.
Seges har lavet nogle enkle værktøjer, så landmændene hurtigt har kunnet se, hvad effekten af vandplanerne kunne blive. Disse værktøjer har været med til at synliggøre konsekvenserne for den enkelte landmand.
»Nu har landmændene så brugt lejligheden til at råbe vagt i gevær og sige, at det går bare slet ikke,« siger hun.
For stort fokus på N
En af fejlene i vandområdeplanerne er, at de fokuserer for meget på kvælstof.
»Det er vigtigt at få sagt, at en god økologisk tilstand i fjorde ikke kun handler om kvælstof. Der er andre faktorer, der kan medvirke,« siger hun.
I forhold til vandløbene har der været stort fokus på, at der fortsat er mange, der er karakteriseret som naturlige, selvom de reelt er kunstige eller stærkt modificerede. Det har mange landmænd været opmærksomme på.
Kan ikke udtale sig
Naturstyrelsen ønsker ikke at udtale sig om vandområdeplanerne på nuværende tidspunkt.
»Ingen kan udtale sig, mens vi er et forretningsministerium,« oplyser pressechefen.
Når det endelige antal høringssvar foreligger konkret, vil Naturstyrelsen dog melde det ud.
Kommentarer