Ny udbytteportal: Indtast egne udbyttetal og sammenlign med tilsvarende marker

Ny udbytteportal er gået i luften. For kommende høst kan du bencmarke dine udbytter i kornafgrøder, raps og silomajs - men det kræver at mange planteavlere bakker om om portalen og indtaster egne udbyttetal.

Tast dine udbytter ind på markniveau og få et benchmark for dine resultater for samme afgrøde i forhold til andre bedrifters marker på tilsvarende jordtype og i et afgrænset geografisk område. Har du gjort det godt eller skidt, og er der grund til at oveveje at ændre strategien?

Det er kort fortalt ideen med en ny udbytteportal for danske afgrødeudbytter, www.markudbytte.dk, der gik i luften i går mandag,  og som Seges står bag.

”Vi vil gerne have landmændene til at tænke nærmere over, hvorfor de opnår de udbytter, de nu engang opnår til høst. 
Man pløjer, sår, gødsker og høster, og derefter går det jo ofte i huj og hast med at så vintersæd lige efter høst, uden der bliver tid til at reflektere over den forgangne sæson: Var det nu godt eller skidt?,” forklarer Jens Bligaard, afdelingsleder for Seges, Digital.

ALLE KAN DELTAGE

www.markudbytte.dk kan alle Danmarks landmænd deltage og taste deres udbytteresultater ind. Her i første sæson gælder det for alle kornafgrøder samt raps og silomajs.

Som adgang til www.markudbytte.dk anvendes samme login som til landmand.dk.

Når landmanden er logget ind, og hvis han har Dansk Markdatabase som markprogram, er alle markerne oprettet  automatisk. Landmænd, der bruger programmet Næsgaard Mark, skal ringe til Seges kundecenter (tlf. 7015 5015) og bede om at blive oprettet på www.markudbytte.dk, hvorefter bedriftens marker bliver oprettet automatisk via Tast-selv oplysningerne.

Brugeren bliver herefter bedt om at indtaste udbytter for hver enkelt mark og angive om udbyttet er baseret på et skøn, eller det er målt på brovægt, mejetærskerens måler eller en vejevogn.

Herefter vælger brugeren, hvilken jordtype (grovsand, finsand eller lerjord) og hvilket geografisk område (hele landet, regionen, kommunen eller antal km fra bedrift) man vil sammenligne sin mark med.

Brugerens udbytte benchmarkes nu med andre brugeres indtastede udbyttetal, dog er de skønnede udbytter frasorteret. De første brugere, der indtaster egne udbyttetal, kan altså først få oplyst et benchmark, når flere andre brugere har indtastet udbyttetal.

”Men nogle skal være de første til at taste udbyttetal ind, og portalens succes afhænger jo af, at der bliver indtastet et stort antal udbyttetal," understreger Jens Bligaard, der tilføjer, at det er målet hurtigst muligt at tilføje den valgte sort som en parameter.

”Bliver portalen en succes vil det også blive muligt at give en meget tidlig og præcis prognose på årets høstresultat på for hele landet og alle regioner,” påpeger Jens Bligaard.

BIOMASSE OG UDBYTTE

På lidt længere sigt ser Jens Bligaard et endnu større perspektiver for portalen.

”Hvis vi kan få brugerne af Farmtracking til at indtaste fx deres brug af planteværn og gødskning vil vi kunne holde disse oplysninger op mod den samme marks udbyttetal i markudbytte.dk og altså fortælle, hvad dem som opnår høje udbytter, gør," forklarer han.

En anden mulighed er, at sammenligne udbyttetallet i markudbytte.dk med Cropsats satellit-målinger af biomassen i løbet af foråret i samme mark.

”Hvis der en klar sammenhæng mellem biomasse og udbytte i markerne, vil vi dels kunne give en meget tidlig og troværdig prognose på udbyttet, og dels vil landmanden kunne bruge biomassen som et styringsredskab for at opnå højere udbytter", forklarer Jens Bligaard – og understreger, at dette dog indtil videre er fremtidsmusik, for  en eventuel sammenhæng mellem biomasse og udbytte er endnu  ikke klarlagt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.