Nye svampemidler giver en håndsrækning men kombineres med andre for at undgå resistens

To nye aktivstoffer skal hjælpe i kampen mod Septoria. Man skal dog huske at anvende dem sammen med andre midler for at mindske risikoen for resistens.

Der kommer to nye fungicider på markedet som kan hjælpe i kampen mod svampesygdomme som Septoria. Det ene middel hedder Balaya og indeholder aktivstoffet Revysol, mens det andet hedder Univoq og indeholder aktivstoffet Inatreq. Det fortalte Lise Nistrup Jørgensen, som er seniorforsker på Aarhus Universitet, i sit oplæg på Plantekongressen.

Fælles for de to nye aktivstoffer er, at de går efter svampenes mitokondrier og dermed hæmmer deres evne til at lave energi til de processer svampen bruger til at overleve og sprede sig.

Bedst effekt ved brug af forskellige fungicider

Lise Nistrup Jørgensen påpeger, at der er et godt merudbytte at hente, hvis man blander de to midler med andre midler på markedet. Det kan for Balaya for eksempel være et middel som indeholder aktivstoffet boscalid.

Ved brug af Univoq kan man med fordel anvende Propulse i samme omgang, da dette også giver gode merudbytter i hveden.

Det er især Septoria de to nye midler kan være med til at bekæmpe. En del af de nuværende midler på markedet er Septoria blevet mere eller mindre resistent overfor, men de nye midler ser ud til at have god effekt mod sygdommen.

Man skal dog være opmærksom på at anvende den rette mængde, bruge midlerne i samspil med andre og i rette tid, hvis man vil mindske dannelsen af resistens overfor de nye fungicider.

Lise Nistrup Jørgensens anbefaling er at man helst kun anvender midlerne en gang i løbet af sæsonen, for at mindske risikoen for resistensdannelse.

Faktaboks

Septoria

  • Angriber især i det tidlige forår
  • Fugtigt vejr i maj øger smittetrykket i hvede
  • Forebygges ved at fjerne planterester, anvende bejset udsæd og resistente sorter
  • Ved angreb på akset kan der forekomme udbyttetab på op til 30 pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.