Planteavler får gevinst med forsikring mod lejesæd
11 østjyske landmænd har i år været med i et projekt, hvor de har kunnet forsikre sig mod lejesæd i vinterhvede. For Henrik Uhrskov har det været en god beslutning.

Betal 50 kroner pr. hektar vinterhvede til Topdanmark, og lad være med at vækstregulere vinterhveden. Så får du 2.500 kroner for hver hektar vinterhvede, der går i leje.

Sådan lød det tilbud, som 11 østjyske landmænd i foråret blev præsenteret for.

En af de landmænd, som deltog i projektet, er Henrik Uhrskov fra Vonge. Han driver 200 hektar på JB 4-5, og har en svinebesætning med 500 søer og salg af smågrise.

»Jeg fortryder ikke, at jeg tegnede en forsikring på 37,5 hektar vinterhvede for i alt 1.875 kroner. For selv om der har været et udbyttetab på de ca. fem hektar, hvor afgrøden gik i leje, slap jeg for at vækstregulere vinterhveden under de specielle vejrforhold i foråret«, siger Henrik Uhrskov.

Han mener tilmed, at de 12.025 kroner, som han modtog fra forsikringsfirmaet for lejesæd og nedknækning på de fem hektar, var et godt plaster på såret.

Svær beslutning

»Normalt vækstregulerer jeg ikke vinterhveden. I år overvejede jeg det dog, da der var meget kvælstof i jorden fra tørkeåret i 2018«, siger Henrik Uhrskov.

Han tilføjer, at han i juni var lidt træt af, at han havde betalt 1.875 kroner til forsikrings- firmaet. Dengang var der nemlig ikke tegn på, at afgrøden ville gå i leje. Det ændrede sig dog.

Topdanmark: Afgrødeforsikring kan betale sig, når skaden rammerMark Fredag 23. august 2019 · 11:42

»Vinterhveden gik kun i leje i små pletter. Men regn og rusk har været hård ved den, specielt på de arealer, hvor høsten trak ud«, siger Henrik Uhrskov.

Han tilføjer, at taksatoren ved opgørelsen af skaderne gav fuld kompensation på de arealer, hvor afgrøden var gået i leje, mens kompensationen blev gradueret på de arealer, hvor afgrøden var knækket ned.

Spændende perspektiver

Hos både Topdanmark og Seges, som har samarbejdet om projektet, er man også positive.

»Vi ar ved at bruge vækstreguleringsprognosen i CropManager udpeget de arealer, hvor der bedst kunne undlades vækstregulering. Erfaringerne fra i år har vist, at modellen virker«, fortæller Marian Thorsted, specialkonsulent hos Seges.

Hos Topdanmark mener landbrugschef Preben Rasmussen, at der er spændende perspektiver i forsikringsordningen.

»Vi har ikke nok data til, at vi kan gøre ordningen landsdækkende. Men vi øger forsøgsarealet i 2020 og håber, at vi er klar med en løsning i 2021«, siger Preben Rasmussen.

Faktaboks

Projektet:

  • Seges inddelte hvedemarkerne hos de 11 østjyske landmænd i grøn, gul og rød. Afhængig af risikoen for lejesæd.
  • Landmændene kunne kun tegne forsikringer for hvedemarker i den grønne kategori.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.