Septoria i hvede i krybegear - kan bekæmpes i ro og mag

I hveden kan vi nu se spidsen af fanebladet mange steder, og her vil der blive en septoriasprøjtning i næste uge, når fanebladet er rullet ud, siger sønderjysk konsulent.

Tidspunktet nærmer sig for de fleste hvededyrkere den meget vigtige fanebladssprøjtning mod septoria.

I år ser det ud til, at sprøjtningen kan foregå i ro og mag, når fanebladet er rullet ud. Tidligere år har der ellers været eksempler på småpanik, fordi septoria-værktøjet udløste en sprøjtning, så snart fanebladet havde spidsen ude.

" For en uge siden skiftede vejret ganske vist til mere kulde og nedbør, men perioden før har været tør, og med forbehold for sortsforskelle og egnsforskelle ser det generelt ikke ud til, at 2020 bliver et år med stort smittetryk af septoria", fortæller Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk Landboforening.

"Vi har haft tørvejr i en længere periode indtil for en uge siden. Planterne har været tørret meget tidligt på formiddagen, og der har heller ikke været meget dug tilbage i bunden af afgrøden, så septoria rør ikke rigtig på sig."

Den sønderjyske konsulent konstaterer, at septoria-værktøjet i Cropmanager ikke har vist mange timer med bladfugt.

"Det er nogle gode modeller for septoriasmitte, vi har, og de passer meget godt, når vi gør forsøgene op i de forskellige år. Men når det er sagt, er det et støtteværktøj og ikke en facitliste, selvom vi nu holder os meget til modellen.”

Sprøjtning udløst i udsatte områder

Selv i udsatte områder med størst risiko for et højt smittetryk af septoria er der grund til at imødese den næste periode med ro på.

"Den 30. april fik vi i udsatte områder med høj luftfugtighed, det vil sige langs kysten ved Lillebælt, udløst første smitteperiode med mindst 20 timers bladfugt i træk, og her var der nogle hvededyrkere, der fik septoriasprøjtet afgrøden i stadie 32-33. Et par døgn derefter nåede vi op på 15-16 timer, men nu er der ro på, også selv om der skulle komme et par regnbyger hist og her."

Det er det område i landet, der udløser det højeste merudbytte for septoria-bekæmpelse, og vi kalder det for guldsprøjtningen", siger Finn Olsen, og han fortsætter:

"I hveden kan vi nu se spidsen af fanebladet mange steder, og her vil der blive en septoriasprøjtning i næste uge, når fanebladet er rullet ud.

I en sund sort som Informer kan det i tilfælde af fortsat tørt vejr være fristende at udsætte fanebladsprøjtningen yderligere nogle få dage, så sideskuddene får de sidste blade frem.

Andre steder er hveden kun nået til stadie 31-32, og her er det for tidligt at tænke på en septoriasprøjtning", påpeger konsulenten.

Balya bliver næppe klar

Finn Olsen understreger, at det uanset året er nødvendigt at gennemføre en fanebladssprøjtning.

”Vi tør ikke andet end at gennemføre fanebladssprøjtningen, slet ikke i de østlige egne af vores område, for vi ved at der kommer septoria, også selv om modellerne ikke ryger op i det røde felt - det skete selv i tørkeåret i 2018. Men måske kan man knibe doseringerne lidt ned, hvis det tørre vejr fortsætter”, mener Finn Olsen.

Senere kommer den sidste akssprøjtning midt i skridningen.

"Den sprøjtning kan normalt ikke springes over, men kommer der lige så lidt nedbør som i 2018 kan den måske undværes, som nogle også gjorde i 2018".

SLF-konsulenten håber på, at det nye septoriamiddel Balaya får grønt lys tids nok at være i spil til næste uges fanebladssprøjtning, men erkender at det er tvivlsomt.

"Valg af middel kommer formentlig til at stå mellem Propulse, som der er gode forsyninger af, og Viverda, som er vanskeligt at få fat i pt. ifølge grovvaren,” siger Finn Olsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.