Stram op: Kontrol af kemi og sprøjter levner plads til forbedringer

Ugen På Spidsen: Danske landmænd er dybt afhængige af at have effektive planteværnsmidler til rådighed. Derfor kan det undre, at statistikker fra kontrol af marksprøjter og planteværnsmidler - efter mange års fokus - efterlader et billede af, at der er plads til forbedringer, mener denne uges klumme-skribent på Mark Plus.

De seneste uger har LandbrugsAvisen bragt artikler, hvor man kan læse, at mere end 20 pct. af de danske landmænd har forbudte midler stående i deres kemirum - og at alt for mange marksprøjter skal omkring et værksted, før de kan synes.

Det kan man have mange meninger om, og forskellige holdninger til. 

Facit er, at der på trods af mange års stor politisk fokus på landbrugets brug og håndtering af planteværnsmidler stadig findes mange fejl og mangler ved kontrol af kemirum, sprøjtejournaler og marksprøjter - og at antallet af fejl, mangler og ulovligheder ligger på samme niveau som de foregående år.

Plads til forbedring

Uanset, hviklen holdning, man som landmand har til statistikkerne fra kontrollen, og hvilke undskyldninger der er for fejlene og overtrædelserne, så er det ubetinget i landbrugets interesse, at få rettet op - og få knækket kurverne.

Det er det af flere grunde.

For det første fordi en enkelt udsendelse med negativ omtale på TV, eller en forsidebasker på et af dagbladene, kan gøre enorm skade på erhvervet og det omgivende samfunds syn på professionelle danske planteavlere.

For det andet fordi statistikkerne udstiller landbruget  - og kan gøre vanskeligere for fornuftige fagfolk at få ørenlyd hos politikerne, når nye midler skal godkendes - eller der skal gives dispensation til brug af planteværnsmidler, som er på vej ud.

For det tredje fordi det er i alles interesse, at de midler, der er godkendt, bliver brugt korrekt og optimalt - både når det gælder dosis og udbringningsteknik. Det er til gavn for den enkelte landmands økonomi - og for miljøet.

Lad derfor 2021 blive året, hvor der kommer fuldstændig styr på kemirummet, sprøjtejournalen og marksprøjten. 

Det betaler sig, og det tegner et billede af dansk planteavl som et professionelt erhverv, som landmænd i andre lande beundre - og som det omgivende samfund får lettere ved at holde af.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.