Vårbyghøsten i gang - udbytte nede på tre ton pr.hektar

Brødrene Jessen i Tinglev skød i går, onsdag, høsten af vårbyg i gang og høstede 4,5 hektar på uvandet jord.

Sven og Mathias Jessen skød 11. juli høsten af vårbyg af sorten Laurikka, i gang på deres jorde i Tinglev i Sønderjylland.

De har høstet 4,5 hektar af afgrøden på uvandet jord af typen JB1, som var fint modent. Høsten foregik med en New Holland CX 6090 mejetærsker med 25 fods skærebord. Vandprocenten ligger på 15 procent.

Der er kun høstet optimalt så det er ikke nødvendigt at nedtørre. Sorten Laurikka har Brødrene Jessen valgt på grund af, at den styrker chancen for en tidlig høst.

"Kernerne så nogenlunde ud, men jeg tror udbyttet er helt nede på 2,5 -3 tons pr. hektar. Normalt høster vi seks ton pr. hektar, så det er i hvert fald halveret", siger Mathias Jessen, der har indsendt billedet til Skyd Høsten.

"Det er en lidt mærkelig høst når der er så lidt", siger han.

På bedriften Jessen I/S har de i alt 260 hektar planteavl og på nuværende tidspunkt har de høstet 35 hektar i alt - vinterbyg og vårbyg.

"Det har været en problemfri høst indtil videre, vi har ingen regn fået og det hele er så knastørt", siger Mathias Jessen.

Det Mathias Jessens svigerfar, der har taget billedet og han deltager også aktivt i høsten, da det er ham, der kører frem og tilbage med kornet.

Vårbyg-areal steget 34 procent

Normalt dyrkes der omkring 500.000 hektar med vårbyg i Danmark. Nogle år lidt over og andre år lidt under afhængig af hvordan efteråret har været. Sidste år var der 541.000 ha vårbyg - det meste vi har været oppe på de senere år er 621.000 hektar vårbyg i 2012.

Men efter det meget våde efterår er arealet med vårbyg steget kraftig fra fra 541.000 hektar i 2017 til 713.000 hektar vårbyg pr. 15. maj 2018 i, oplyste Landbrugsstyrelsen i starten af juni.

I det hele taget er 2018-arealet med vinterkorn er faldet 30 procent. i forhold til sidste år - mens arealet med vårkorn er steget 34 procent. Hestebønne-arealet er tæt på fordoblet

Skal fodres til slagtesvinene

Vårbyggen hos Mathias og Sven Jessen skal bruges til foder til slagtesvinene og bliver lagret i en amerikaner silo. Brødrene Jessen leverer 7,500 svin til Danish Crown i år.

Derudover er der også 100 slagtekalve af den sortbrogede slags på bedriften.

Der har ikke været nogen forfrugt og efter vårbyggen skal der sås vinterraps på marken.
efter høst skal der sås vinterraps.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Mathias og Sven regner ikke med at justere noget i forhold til næste år.

"Men vi håber dog på mere regn næste år", siger Mathias Jessen.

Mathias Jessen er første indsender af høstfotos for vårbyg i konkurrencen "Skyd Høsten Først", og vinder dermed et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi på 800 kr.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her


 
 


 

 

Faktaboks

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 15 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, hvidkløver, Alm. rajgræs, spinatfrø og vinterraps.
  • Mangler høst: Vinterhvede, triticale, rug, havre og hestebønner.
  • Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord Skyd høsten

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.