Vinterærter blev sået i sjaskvåd hvedestub - udbytte ser ud til at blive fint
Det var med at få det lange ben foran, så vinterærterne kunne blive høstet, inden regnen igen væltede ned på Lolland.

Det blev forældrene Jane og Niels Buck, der klarede høsten af de syv hektar vinterærter på sønnens bedrift, Skovgård, på det sydlige Lolland. Sønnen, Niels-Ole Buck, var selv i Jylland, da forældrene opdagede, at ærterne var klar.

"Så var det bare om at sætte det lange ben foran i marken, og få skrabet de ærter ind, inden det blev regnvejr - for det blev rigtig meget regnvejr", siger Jane Buck.

På Skovgård driver Niels-Ole Buck 106 hektar planteavl med lucerne til ensilage, maltbyg og sukkerroer. Jane og Niels Buck har selv Lundbygård med 600 hektar planteavl.

Sået i sjaskvåd hvedestub

Høstarbejdet gik forholdsvist nemt taget forholdene i betragtning. Der var grønne planter og ukrudt i vejen, så Jane og Niels Buck havde forventet, at det ville blive et arbejde med to skridt frem og et tilbage.

"Ærterne blev sået direkte i sjaskvåd hvedestub med snittet halm den 15. november 2019. Indtil april lignede det en ommer, men så gav de sig til at gro. Ved vækstsæsonens markbesigtigelser blev der ikke set behov for ukrudts-, svampe-, og insektbekæmpelse. Måske skulle der være ofret en græs- og spildhvedebekæmpelse", siger Jane Buck.

De kender endnu ikke det præcise udbytte, men Jane Buck skønner et vandindhold på 22-25 procent. Efter et forventet tørresvind på cirka 15 procent, er de nu spændte på, om udbyttet bliver på den gode eller dårlige side af 5500 kg, siger Jane Buck.

"Ærterne er nu lagt på plantørreri i cirka en meters højde, hvor blæseren får lov til at køre på fulde drøn i døgndrift", siger hun.

Vinterærterne er dyrket som en del af Business Lolland-Falsters projekt om at lave dansk protein til konsum.

Med de indsendte billeder deltager Jane Buck i Skyd Høsten bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

 

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.  
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.