Der var en nordmand, en svensker og en dansker, men hvem købte flest traktorer?

Vi laver vores egen Nordisk Ministerråds traktor-pris i denne udgave af maskinernes eget nyhedsoverblik.

God mandag morgen,

På bedste Nordisk Ministerråds manér kårer vi på denne blæsende morgen Nordens største traktormærke – og ser nærmere på, hvem i Norden, som køber flest traktorer – og hvor tæt vi ligger i traktorvaner med de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Med en fortid som redaktionel midtbane på et norsk traktormagasin og et kuld norsktalende børn har jeg besluttet for mig, at hvis nogen skal påtage sig værtsrollen for denne mini nordiske forsamling, så kan det godt være mig.

Men nu handler det jo ikke om mig – men sidste nyt indenfor traktorer og maskiner. Og inden vi hopper over til den nordiske traktorkåring, så skal vi lige se nærmere på et par af den forgange uges største nyheder.

Herborg-søn udlært som en del af fast ”bytte-handel”

Forleden landede der en besked fra maskinhandlerne: Ung lærling hos Dansk Maskincenter er blevet hædret med Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat. Historien rummede også den interessante oplysning, at familierne hos Herborg Smede & Maskinforretning og Rimmerhus Maskinforretning(også kendt under navnet Dansk Maskincenter) har for vane at tage deres lærlingetid hos hinanden.

Følg med her:

Herborg-søn udlært som en del af fast ”byttehandel”

Firser-traktor vækker får en masse ros

En af ugens mest læste historier her på Landbrugsavisen var mødet med en af dem, som tog imod de første modeller af Case IH Magnum, da den i sin tid kom til landet. Familien Meyer fra Eskebjerg fik en Magnum i 1990 – lidt af en vild traktor dengang – og kører stadig med den. Traktoren storroses for datidens meget avancerede gearkasse, power shift – og så var den næsten gratis at køre set over en årrække.

Banebrydende i 80’erne: ”Onde tunger sagde, at den ikke kunne holde”

Danskerne halter bagefter

Og så skal vi til vores nordiske traktormøde.

I vores selvforståelse så kan resten af de nordiske lande nok lære et fagligt trick eller to fra vores store eksport-landbrug.

Men vi ”halter” langt efter, når man ser på, hvor mange nye traktorer vi køber. Nordmændene og svenskerne køber nemlig langt flere traktorer.

Mens vi købte under 1.600 stykker i 2021, så handlede svenskerne næsten 3.000 nye traktorer – og nordmændene knap 2.700 stykker ifølge oplysninger fra svenske Lantbruksnytt.se og norske traktor.no.

Samme traktormærke størst i Norden

Mens der er noget forskel på antal købte traktorer, så er der for tiden fælles enighed om, at John Deere er største mærke.

Både danske, norske og svenske traktorkøbere havde John Deere som det største traktormærke med en markedsandel på lidt over 20 pct. i alle tre lande sidste år.

CNH står langt stærkere i Danmark

I Danmark er vi vant til, at New Holland og Case IH er helt med i toppen – og hvis man ser CNH samlet, så er man en klar nr. 1. I Norge er New Holland et stykke nedad listen – og Case IH er et af de helt små traktormærker.

Til gengæld er Agco stærkere i Norge, hvor importøren Eik Maskin og centrene i Eik-Kjeden står for en stor del af omsætningen af norske landbrugsmaskiner. MF er sikker nr. to med 19 pct. af markedet – kun udfordret af Valtra, der kommer lige efter med 17 pct. af markedet – og Fendt derefter med 12 pct.

Danish Agro sælger flest Claas i…

I mellemsegmentet opererer Claas med samme importør, eget af de danske landmænd i Danish Agro, Danish Agro Machinery, der via sine lokale selskaber er importør i alle landene.

Her var markedsandelen klart størst i Danmark med otte procent af markedet – og på trods af det noget mindre traktormarked i Danmark, så endte man med 124 nyregistrerede Claas-traktorer i Danmark også med at afsætte flest her. I Norge var man med 115 styk dog ikke langt fra, mens antallet blev 93 styk i Sverige.

Største nordiske maskinproducent er svensk

Det kan godt være, at vi har Hardi og Samson, men største nordiske maskinproducent er klart svensk. Väderstad kom forleden med en sammenfatning af 2021. Producenten, som gerne vil signalere højt fart med produkter som Rapid og Tempo, omsatte for første gang for over tre mia. danske kroner og har nu 1.900 ansatte på fabrikker i Sverige, Canada og USA.

Hør mere om den svenske maskinsucces her:

Rekordomsætning hos Väderstad udløser nye investeringer

Husfeldt-afløser udpeget i Norge

Nå, nok med tal her til morgen. Vi fortsætter dog i samme Claas-terræn.

Den kendte branche-profil Michael Husfeldt har i de senere år både været den sikre hånd ved rattet hos Danish Agros danske Claas-importselskab og samtidig været spydspids på at bygge Danish Agros aktiviteter op i Norge.


Michael Husfeldt og Jens Skifter her sammen med nye kræfter hos Norwegian Agro Machinery.

 

Næste år er en nordmand udpeget til at stå for Norwegian Agro Machinerys aktiviteter, mens Michael Husfeldt kan se frem til et mere normalt arbejdsliv som dansk chef.

Læs mere hos norske Bedre Gardsdrift om ændringerne her:

Norwegian Agro gjør endringer i ledelsen

John Deere: Ro på – vi kan slet ikke få lov i Europa

Vi slutter i Mannheim.

John Deeres tyske marketingsafdeling var nok ved at blive lidt hed om ørene efter, at der blev skrevet hæftigt om John Deeres nye selvkørende traktor. Traktoren som kommer på markedet i USA i år, får nemlig ikke nogen europæisk debut lige foreløbig.

Årsagen er, at man ifølge John Deere slet ikke må bruge teknologien på grund af lovgivningen i Europa.

John Deeres selvkørende traktor styrer udenom Europa

DMI lover, at blæsten lægger sig noget senere på dagen. Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.