Ekstra 900 mio.: Cementerer sig som Danmarks suverænt største maskinhandler

Danish Agros maskinaktiviteter i ni lande solgte for 5,7 mia. kr. og forbedrede samtidig resultatet i 2021.

Fra den lettiske by Rezekne i øst til Ribe i vest har Danish Agros mere end 1.200 ansatte indenfor maskinområdet nået nye milepæle i 2021.

Tilsammen har Danish Agros vidtforgrenede net af forhandlere og importselskaber i ni lande omkring Østersøen løftet omsætningen yderligere med 900 mio. kr. fra året før til ny rekord på 5,7 mia. kr.

Bag de tal gemmer sig bl.a. salget af 2.178 traktorer, 961 mejetærskere og 257 entreprenør- og skovmaskiner på tværs af landene – hvor man bl.a. som største kunde for Claas alene står for mellem otte og ni pct. af den store tyske maskinproducents samlede salg.

Men vigtigere endnu for det landmandsejede selskab er, at man har fået løftet driftsresultatet før afskrivninger med 75 mio. kr. til 208 mio. kr. For to år siden lå det tal på 73 mio. kr.

Dermed ender driftsresultatets marginer på mellem tre til fire procent.

Koncerndirektør for Danish Agros maskindivision Jens Skifter kalder selv resultatet mere end godkendt.

”Hvis vi kan lande over 2,5 pct. i den her branche, så er vi meget tilfredse. Når vi sammenligner os med store konkurrenter i Tyskland, så ligger deres resultater tættere på en procent”, siger han og peger på, at tingene begynder at hænge bedre sammen mellem Danish Agros maskinselskaber i de skandinaviske lande, Finland, Baltikum og Polen og Tjekkiet, hvor man også er aktiv.

I 2021 fortsatte udrulningen på markederne, hvor man for første gang havde fuld omsætning med fra sine selskaber i Baltikum, og havde første hele år som Claas-forhandler i Finland.

”Når vi kigger rundt, så har vi haft et løft i samtlige lande. I Skandinavien er det særligt Sverige, som er vokset med 25 pct., mens omsætningen steg 12-13 pct. hjemme i Danmark. Det er bl.a. salget af store mejetærskere, som har drevet stigningen i salget. Et godt eksempel er Finland, hvor vi nu er blevet Claas-forhandler og har løftet salget fra 12 mejetærskere om året til 75 styk i 2021. Når man tænker over udfordringerne med corona og leveringsvanskeligheder, så har det været et fantastisk år”, siger Jens Skifter.

Skal Danish Agro så fortsætte væksten i nye lande – og hive en række nye mærkevarer ind om bord i år og de kommende år?

”Nej i 2022 er overskriften kvalitet og konsolidering. Vi skal ikke vokse med flere lande og mange varemærker. Vi kigger på marksprøjter i Baltikum, hvor vi ikke har det i dag, men ellers skal vi være mere lean i processerne ud til værkstederne, og så vil vi have fokus på, at det skal være attraktivt at arbejde med maskiner hos os. Vi mangler mekanikere i alle lande, som er en generel brancheudfordring. Det er i bund og grund mennesker, der leverer servicen,” siger han.

Blev stor maskinhandler med grovvareopkøb

Hele maskinrejsen for Danish Agro begyndte for 10 år siden, da Danish Agro med den daværende koncernchef Christian Junker i spidsen overtog kontrollen med Finlands største grovvarekoncern Hankkija.

Finnerne havde allerede på det tidspunkt Finlands største maskinforhandling til landbruget – og dermed var Danish Agro lidt sidelæns blevet en stor aktør på maskinområdet.

Siden opbyggede grovvarekoncernen et tæt forhold til Claas og har løbende overtaget forhandlingen og importen af Claas i syv lande. Derudover er man forhandler af New Holland i Polen og Fendt i Tjekkiet og distribuerer også kendte redskabsmærker som Horsch, Bednar og Lemken.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.