Hollændere dropper næsehjul for at komme i tyske og danske marker

Ploeger har i forvejen tre- og femhjulede gyllenedfældere, men en firehjulet kan noget andet.

Ploegers nye firehjulede gyllenedføler har været i støbeskeen i noget tid med tanke på især det tyske og danske marked.

Et køretøj med et næsehjul - som Ploegers andre tre- og femhjulede nedfældere - kører i hele bredden, mens den firehjulede kun kører i sprøjtespor og faste kørespor. I udviklingsfasen blev det overvejet at producere den med knækstyring ligesom de gamle Terra Gator, som var berømte for den lille venderadius. Ploeger så imidlertid en risiko, at kraftoverføringen fra motoren blev mere kompleks. Når den kører dogwalk, kan transmissionen ikke holdes vibrationsfri, og den bliver så mere modtagelig for slid.

Derfor blev udgangspunktet firehjulsstyrning med rat.

Enkel og velkendt kabine

I kabinen føles maskinen meget mindre kolossal, end den ser ud.

Venderadius er mindre end forventet.

For folk, som er vant til at køre med Ploegers selvkørende maskiner, er det hele velkendt og ligetil. Knappen, der normalt styrer næsehjulet på de tre- og femhjulede, er erstattet med en knap til kontrol af dogwalken. Men det er også let at komme i gang for nye chauffører.

Vi trykkede på E-knappen, og så sænkede den automatisk den otte meter brede Veenhuis nedfælder, starter fordeleren og aktiverer Börger-pumpen. Vi skubber håndtaget frem og rammer hurtigt 12 km/t punkligt.

I bakspejlet ser vi, at gyllen virkelig kommer i jorden. I kabinen mærker man det praktisk talt ikke.

Ligesom de andre modeller fås den nye AT5104 også med superload. Det betyder, at gyllen kan suges ind i den 22 kubikmeter store tank inden for to minutter.

Er alt så godt endnu?

Fordi vi praktisk talt er kørt lige fra fabrik og ud i de første testmarker, er der selvfølgelig tale om justering af nogle detaljer.

Der var ting, som ikke spillede helt fra første færd og blev aktiveret med det samme. Også dogwalken spillede ikke helt som ønsket, og der var nogle problemer med nogle propper i systemet, der skulle kontrolleres.

Alligevel er vi meget imponerede over maskinen under denne allerførste test i marken. Hvor meget kommer den så til at koste? Det er endnu ikke afgjort, da der kan komme diverse justeringer under arbejdet i den kommende tid.

Ploeger bestræber sig på at få de første maskiner på markedet næste forår.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.