Morgenposten: John Deere bliver væk – men store mastodonter og dansk stensamler stiller op

Det har trukket store overskrifter, at John Deere meldte fra til Agritechnica, men listen over store konkurrenter og danske udstillere er allerede lang.

God mandag morgen,

Man skal vist aldrig sige, at noget er sikkert med corona. Men fredag kom der en interessant melding om alle de virksomheder, der har bidt til bolle og pønser på en stand til Agritechica i slutningen af februar næste år.

Selvom John Deere for nogle uger siden skrev sig ud af ligningen, så tegner der sig et overordentligt spændende felt fra foreløbige liste, som arrangøren sendte.

Jeg har fanget alle foreløbige danske deltagere – og spottet en lang række store traktor- og maskinproducenter.

Det kommer der mere om lige om lidt i denne faste gennemgang af sidste nyt fra maskinernes verden.

Forbrødringen i Viborg

Først skal vi lige nævne det store tema i sidste i den danske maskinverden.

Og pilen peger selvfølgelig mod Viborg, hvor Gøma og Samson igennem mange år var tætte legekammerater. Det skulle man så ikke længere være for et halvt årti siden, men nu er parterne så forliget igen efter, at Samson har købt samtlige aktier hos Gøma, hvor forhandlerdelen fremover kommer til at ske under Samsons forhandler-selskab Samson Agrolize, mens udvikling og produktion af vogne fortsætter hos Samson.

Historien var naturligvis stor hos både den danske landbrugspresse, lokale medier i Viborg – men også internationalt vækker handlen genklang – tyske Profi bemærker bl.a., at Samson med Gøma får en gyllevogn tilføjet, der er godkendt til det store tyske støtteprogram, som Samson blev holdt udenfor i første omgang.

På personalegangen betyder handlen, at Samson Agrolizes hidtidige direktør Henrik Kirketerp er stoppet hos Samson, mens Gømas direktør Søren Jensen godt nok dropper medejerskabet af Gøma, men til gengæld får direktørposten for Samson Agrolize.

Timingen må siges at være velvalgt. Gøma har med sit dugfriske regnskab vist, at man både evnede at køre en veltilrettelagt produktion, udvikle spændende produkter - og lige så vigtigt at få solgt både nye og brugte og maskiner med rekordflotte tal på bundlinjen. Og for Gømas aktionærer har det nok også været en god indgang, når der nu skulle snakkes pris i handlen... 

Læs mere her:

Samson opkøber anden stor dansk gyllevognsproducent

De præsenterede ny dansk gyllevogn for fire år siden – og nu kommer rekorden

Hollændere i firehjuls-forsøg

Og når vi nu er ved gyllemaskiner, så sker der også spændende ting udenfor landets grænser.

Forleden kunne vi berette, at hollandske Ploeger for første gang har ned gylle med sin kommende AT 5104. Maskinen er virksomhedens første med fire hjul.

AT 5104'eren er fortsat en prototype, men hvis alt går vel, er det planen, at de første eksemplarer af maskinen kommer i marken til næste forår.

Første billede: Ploeger tester sin firehjulede prototype i marken

Lang række danske virksomheder på Agritechnica

Og så til historien bag overskriften på denne morgenpost. Vi har nemlig nærstuderet listen over udstillere på Agrtechnica i februar, som arrangøren DLG kalder det for en foreløbig liste.

Mens John Deere med henvisning til corona har meldt afbud til Agritechnica i 2022, så stiller stort set alle andre betydende traktorprocenter op inklusiv CNH’s og Agco’s mærker og Claas. Og for Claas er det naturligvis hjemmebane i Tyskland – og her vil vi også se en række store stande til store tyske mærker som Horsch, Amazone, Krone, Lemken og andre store mærker som Kverneland, Kuhn og Pöttinger.

Mellem disse mærker vil der være en lang række danske gengangere fra sidste gang som Bredal, Dalbo, He-Va, AgroIntelli, Famdroid med flere – og så vil verden få muligheden for at se nærmere på en dansk atv-drevet stensamler for første gang fra Stoneless.

 

 

Se hele den foreløbige danskerliste her:

AgroIntelli, Agrometer A/S, Asa-Lift A/S, Bogballe A/S, Bredal, Cimbria A/S, CowConnect ApS, Dalbo, Danfoil A/S, Danfoss Power Solutions ApS, Elkaer Maskiner ApS, Eye-Grain ApS, FarmDroid, Fasterholt Maskinfabrik A/S, Fransgaard Maskinfabrik A/S, FSI power-tech Aps, Gøma, GreenTec A/S, HE-VA ApS, Jema Agro A/S, JKF Industri A/S, Jydeland Maskinfabrik A/S, Linddana A/S, Løkkes Maskinfabrik, Lykketronic A/S, Moller International ApS, Samson Agro A/S, Seges, SIWI Maskiner ApS, SKALS Maskinfabrik A/S, Skiold A/S, Søby A/S, Starco Europe A/S, Stoneless, Sukup Europe A/S, Supertech Agroline ApS, Thyregod A/S og Wintex Agro ApS.

De knap 40 virksomheder udgør ca. 2/3 af repræsentationen sidste gang – og mon ikke listen i de kommende uger bliver lidt længere.

Fra tyske DLG forlyder det nu, at man nu har solgt 90 pct. af standpladsen, og forventer ca. 2.000 udstillere mod 2.800 udstillere ved messen i 2019. Normalt kommer der titusindvis af danske besøgende – og det bliver selvfølgelig spændende, om corona får færre til at køre til Hannover næste gang. Arrangøren oplyser, at der er adgang til hallerne så længe, at man enten er færdigvaccineret eller er corona-testet, så er der adgang til de store haller.

Dagens forpremiere

Og så holder vi messe-pause og napper lige et lille ’sneak preview’, som vi sikkert kommer til at skrive lidt om i vores store biltillæg i december.

Sidste år havde vores bilmand Claus Worup fornøjelsen af at køre rundt i en Ford Ranger til en større test. Ford har lige vist de første billeder af en ny udgave, som kommer til at køre på samme platform som VW’s Amorak, lyder det fra Farmers Weekly.

Worup skal i øvrigt ud og testkøre en helt anden bil på onsdag, hvor han kigger forbi det testområde ved Viborg, hvor vi også har gang i en af Europas største maskintests af noget helt andet grej sammen med gode europæiske kolleger. Det skal I nok høre meget mere om i de kommende måneder…

Med de ord er jeg selv på vej til Viborg – har du en god historie på vejen fra det sjællandske her til formiddag, så bare ring på mobilos på 40283032.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Faldt lige over disse smarte tyskere. Har du selv lavet en smart løsning – eks. til frontvægt på traktoren eller andet, så læg det gerne op på TraktorTechs Facebook.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.