Morgenposten: Konklusionen er klar for enormt maskintræk

Vogn Maskinstation har kørt foråret med et særligt gylletræk på 41 kubikmeter, og konkluderer på foråret i det nye TraktorTech.

God mandag morgen,

Vi starter denne sommerlige uge med en interessant melding fra en af de store maskinstationer, som har sendt lidt af et gylletræk i aktion her til sæsonen for første gang:

Nemlig en Claas Xerion med en 16 kubikmeter stor Garant-gylletank, der samtidig trækker en 25 kubikmeter gyllevogn fra Gøma med efternavnet Big Foot med reference til en særdeles velvoksen dækmontering.

I det nye TraktorTech fortæller folkene fra Vogn nærmere om erfaringerne – det får du mere at vide om lige om lidt.

New Holland: Få gemt gps-data

Først lige et par andre nyheder. Mens jeg trillede over til et møde i det jyske fredag, blev jeg ringet op af nogle tv-folk, som var på jagt efter historier med blå blink på landet. De ville vide lidt om tyverier i landbruget. Desværre kunne jeg bekræfte, at gps-tyverier er noget af det, som har plaget erhvervet mest på det seneste.

Men vi var ikke de eneste, der spekulerede på det område før weekenden. New Holland har nemlig lige udsendt en meddelelse om samme emne med to pointer:

  1. Køb sporingsudstyr og så kan du følge udstyret. 
  2. Har du købt en traktor med telematik(for New Holland betyder det en ny T8’er eller T7’ere i Stage V-version), så beskytter du meget let dine data ved at sende dem løbende op i skyen – hvis uheldet er ude.

New Holland: GPS-tyve kan tage udstyret – men du kan godt sikre dine data

Kører på solceller – men åbenbart ikke økologisk nok

Og så hopper vi lige lidt væk for den verden – og ind i myndighedsverdenen. EU støtter som bekendt udviklingen i landbruget på en række fronter – bl.a. så økologer kan få store procenter, når de investerer i nyt udstyr til deres bedrift. Ordningen kaldes Økologisk Investeringsstøtte.

Her skulle man tro, at en robot som en FarmDroid, der snegler sig rundt på strøm fra solceller og luger i markerne ville være et godt bud til udstyr, man kan få støtte til, når man nu ikke må sprøjte som økolog.

Men næ, det er den faktisk ikke. Den er nemlig strøget fra listen over de maskiner, som man kunne søge tilskud til. Det kan firmaet bag ikke forstå – og heller ikke landbrugets egne embedsmænd. Desværre mangler den ansvarlige myndighed, Landbrugsstyrelsen, lige at forklare offentligheden, hvorfor det er blevet sådan – som det fremgår af min kollega Frederik Siigers historie:

Styrelse vil ikke give tilskud til grøn, selvkørende robot

Om kæmpe gylletræk: Har bare kørt igennem

Og så til morgenens historie:

Magasinet TraktorTech og Claus Solhøj har her i foråret besøgt Vogn Maskinstation – med særlig fokus på maskinstationens imponerende gylle-udstyr.

Det består bl.a. af en Claas Xerion 4000 Saddle Trac monteret med en 16 kubikmeter stor Garant-gylletank.
En 25 kubikmeter såkaldt Big Foot-gyllevogn fra Gøma trækkes samtidig af Claas-traktoren. Gylletrækket får dermed en samlet kapacitet på hele 41 kubikmeter. Gøma-vognen hedder Big Foot på grund af sin dækmontering med 800/70R42-VF-dæk med en diameter på hele 215 cm og et dæktryk på 1,7 bar. En dækmontering som også sidder på Claas’en.

Ifølge Vogn maskinstation har Big Foot-løsningen levet op til forventningerne: Trækket har bare kørt lige igennem alt uden problemer.
”Jeg forventer da også, at vi vil se meget højere dæk i fremtiden”, lyder det fra Martin Jakobsen, Vogn Maskinstation i artiklen.
Med en fuld Garant-tank mangler den ikke vægt, men afhængig af forholdene kan Mercedes-Benz-motoren med 435 hk godt få sved på panden. Big Foot er heller ikke et gylletræk, der sendes ud til alle kunder. Mængderne og forholdene skal være til at udnytte den høje kapacitet, og kunderne skal ønske netop den til gyllekørslen.
”Det var chaufføren, der kom med ideen. Selv kiggede vi meget på 35 kubikmeter gyllevogne. Drømmen var egentlig at kunne klare to gyllevognes arbejde med én vogn”, lyder det fra broderen Ulrik Jakobsen.

Når gyllen køres til med lastbiler, kan kapaciteten nå op på 2.000 kubikmeter på en god dag.
”Generelt er de lastbilfolk, vi bruger, gode til at få det til at passe. Det handler meget om at finde de rigtige steder at læsse over, og det handler igen meget om kommunikation”, forklarer Ulrik Jakobsen.

Du kan læse meget mere om spændende gylleudstyr fra Vogn Maskinstation i det nye TraktorTech – som du i øvrigt kan købe ved at klikke på billedet:

Ikon-pick-up kan levere strøm til huset

I weekenden havde min kollega med et særligt blik for biler, Claus Worup, lidt af en nyhed for os, der godt kan li’ at køre rundt over i staterne. Fords 150 pickup tror jeg næsten, at jeg har set på samtlige farme, jeg har besøgt ”over there”. Ifølge Worup har Ford forsynet Amerika med den model i imponerende 44 år. Men Ford er langt fra færdig med modellen. Næste sæson oplever den et af de største udviklingshop, når Ford serverer en elversion med afmægtige 563 hk.

Topmodellen forventes at kunne køre mere end 480 km på en opladning – og kan også bruges som strømkilde til hus eller byggepladsen. Hvis det lyder spændende, så har vi endnu til gode at høre, at den er på vej på det danske marked.

Læs mere her:

Elektrisk Ford-pickup kan levere strøm til dit hus i tre dage

Slår græs med rendegraver

Og så skal vi til at runde af for denne gang. Og så hopper vi en tur tilbage i barndommen for mange af os.

Vi fik op til weekenden bikset en video sammen på vores hjemmeside med lidt af en ekvipage:

En fire meters Nordsteen – og sådan noget udstyr havde vi naturligvis også hjemme på slægtsgården i de glade 80’ere.  Dog trak vi den dog ikke hen over Vestsjællands kornkammer med en rendegraver som i denne i video.

 

 

Og hvorfor har denne mand fra Randers-området så valgt denne løsning? Det kan du læse mere om her:

Se videoen: Landmand sår græs med rendegraver foran såmaskinen

 

Sker frem over

På den helt korte bane, så er der nok ikke tvivl om, at der virkelig bliver bjerget en kæmpe mængde græs i dansk landbrug i de her dage – som her hos Martin Børsting Maskinstation i weekenden, som har lagt lidt billeder og video ud på sin Facebook(som du kan klikke dig videre til).

I weekenden kan du forvente masser af maskinstof i den nye udgave af LandbrugsAvisen – eks. har vores traktortester John Christensen været ude og prøvekøre den nye Fendt 700.

I den store kalender er der ved at blive lagt i ovnen til en række store presselanceringer op til næste års Agritechnica. Fendt har netop inviteret pressen til at være med online midt i juli – og så bliver det jo spændende, hvad der dukker op der.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.