Morgenposten: Ny metode skal skræmme dyr væk fra luften

Svenskere er klar med særlig drone, der kan identificere og skræmme dyr væk, som du ikke vil have gnasker på din mark.

God mandag morgen,

Ferien er for længst forbi – og det er også dagen, hvor mange af mine kolleger igen stempler sig ind i nyhedsstrømmen.

Velkommen hjem til dem og til alle jer, som også er tilbage på pinden i dag.  

Men det er trods alt ikke alle væsener, der er lige velkomne. I landbruget er der en del, som kæmper med uvelkomne dyr på markerne. Her på den mere tekniske del af LandbrugsAvisens redaktion har vi dog spottet nyt grej, der kan få uvelkomne dyr til at tage beslutningen om at tage benene på nakken.

Mere om denne flyvende skræmmemetode lige om lidt i denne nyhedsgennemgang, som er målrettet alle dem, som er lidt ekstra interesserede i maskiner og teknik til landbruget.  

Først skal vi lige rundt nogle af de nyeste nyheder og tendenser i branchen.

Mere plads og mere digital i ny New Holland

Forleden afholdte New Holland et længe annonceret pressemøde for verdenspressen. En ny traktor i den store ende af skalaen var på programmet. Og det havde vist været en offentlig hemmelighed i et stykke tid, at vi ville komme til at se nye T7 heavy duty-modeller.

Den aftagelse skuffede bestemt ikke. En større og helt nydesignet kabine med mere komfort og en masse digitalt isenkram fra T8-storebroderen ventede os sammen med et nyt display placeret midt i rattet.  

Se her: Her er New Hollands næste nye stortraktor

De nye modeller bliver en del af en helt nye generation modeller i denne størrelse fra CNH. Steyr var faktisk først ude for at annoncere deres nye modeller. Officielt set har Case IH ikke meldt deres lignende modeller ud i endnu, men omtalen har allerede huseret hos Maskinbladet og i første instans hos hollandske Trekker Magazine.

Droner finder og skæmmer dyrene

Og så til historien bag overskriften på denne morgenpost. Den svenske landbrugsavis ATL berettede forleden, at svenske iværksættere står klar med en helt ny løsning til at skræmme dyr væk fra markerne. Løsningen fra Flox går ud på, at droner med termiske kameraer identificerer de dyr, som man ikke ønsker på markerne. Derefter ledes de væk med særlige lyde til skoven, så de dropper at gnaske løs på landmandens marker samtidig med, at dyrene ikke bliver beskadiget.  


Udfordringerne er velkendte på danske marker, men i et større europæisk perspektiv er der et stort marked – bl.a. fordi der mange steder er store bestande af hjorte og vildsvin, som lystigt forsyner sig. For Flox lyder det derfor, at de kan gå ind og afhjælpe et problem, der koster europæiske landmænd milliarder af kroner.

Ifølge oplysningerne i ATL så bliver systemet nu videre testet hos seks landmænd i løbet af efteråret.

Halmballerne samler sig selv

Og nu hvor vi er i afdelingen for lidt ekstra smarte løsninger, så skal jeg også lige gøre reklame for en lille historie, som vi havde med i weekendens gode gammeldags papirudgave af LandbrugsAvisen.

Amerikanske Vermeer er nemlig ved at teste robot, som selv klarer det med at samle bigballer og rundballer i marken. Bale Hawk kører simpelthen hen og henter tre ad gangen og kører dem til en give destination i kanten af marken eller, hvor man nu gerne vil have dem.

Trofaste læsere af morgenposten kan læsere videre her:

Høsthjælp: Robot samler baller

Her går det godt: Indtjeningen i maskinbranchen tordner op  

Som gammel økonomireporter så har jeg også opdaget, at maskinbranchen på den store globale klinge er i virkelig høje omdrejninger. Salget er i den grad tilbage igen efter, at man sidste år var meget presset på grund af hele logikstikudfordringen under corona. Op til weekenden fik vi derfor nogle meget flotte kvartalsregnskaber fra både Agco og CNH:

Endnu et stort corona-comeback: CNH-salg tordner frem

Se tallene som sætter traktorproducents horible coronaforår i relief

Alvorlig ATV-ulykke

Inden vi slutter for i dag, så er det desværre også aktuelt at oplyse, at en 13-årig dreng i går blev fløjet på Riget med hovedtraumer efter at have kørt på ATV uden styrthjelm. Ulykken skulle angiveligt være sket ved, at han har kørt stærkt og ramt et træ ifølge et Ritzau-telegram, som jeg her har læst hos Politiken.

13-årig fløjet på hospitalet efter alvorlig ulykke på en ATV

Sker i den kommende tid

I øjeblikket er maskinproducenterne gået ind i et regulært kapløb om at lancere nye produkter. Og hvorfor sker der så lige nu? Hovedårsagen er naturligvis, at der er Agritechnica i horisonten næste februar – og her skal der gerne være nye produkter med i pipelinen. Nogle af produkterne var nok også lanceret for længst, hvis ikke corona med alle sine lukkede grænser og logistikforhindringer pressede branchen som alt muligt andet sidste år.

Claas kommer med en række nye maskiner på torsdag. I næste uge får New Holland den nye T7’er til Danmark og den længe ventede metangastraktor.   

Omkring månedsskiftet til september går Massey Ferguson ud og annoncerer en række nye produkter – iøvrigt stort set samtidig, som vi også forventer en masse nyheder fra Horch. Og mon ikke, at det bare er toppen af isbjerget i de kommende uger.  

Jo, der er masser at glæde sig til. Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.