Morgenposten: Se storsprøjten som kører med det nye banebrydende sprøjtesystem

Med besparelser på mellem 70 og op til 86 procent er der noget i pipelinen på ny sprøjteteknologi, som du kan læse mere om i maskinernes eget nyhedsoverblik.

God mandag morgen,

Ta’ et blik på denne sprøjte:

Jeg mødte en udgave af den store Imperador for nogle uger siden i Ukraine, og må indrømme, at det var et imponerende syn.

Nu har jeg lige set den igen i nyhedsstrømmen eftersom, at den er blevet udstyret med noget temmelig banebrydende udstyr fra BASF og Bosch, som jeg skal fortælle mere om lige om lidt.

Først har vi lige et par aktuelle nyheder:

100 ton tærskeren i Hammel

På bedriften Hasagergaard ved Hammel har man for nylig fået leveret to nye John Deere X9 mejetærskere. Min kollega Claus Worup var forbi for forleden, bl.a. for at høre, om den kan klare 100 ton korn i timen, som man har hørt det igen og igen fra John Deere.

- 100 ton i timen virker slet ikke urealistisk, i hvert fald ikke i hvede. Det tror jeg godt, vi kan opnå. Foreløbig vil jeg tro, at vi nok kommer over 40 procent mere på en dag end med vores tidligere S690ere, lød det fra markmand Ulrich Jakobsen i weekendens artikel i LandbrugsAvisen, som også kan læses online her:

En af Danmarks første i ny stortærsker: - 100 ton i timen virker ikke urealistisk

Farvel til Deutz i ny Fendt

Ja, det kan jo lyde som en lidt selvmodsigende overskrift. Men hidtil har Agco sourchet - som man siger så fint corporate-lingo - sine motorer til 700-serien fra Deutz. Fremover hentes motoren in-house i form af en nyudviklet Acgo Power motor, fremgik det af de første bulletiner om de nye Fendt’er torsdag aften, da min kollega John Christensen så den med fuld musik og lysshow i Tyskland.   

Læs meget mere om traktoren her:

Her er Fendts nye 700-serie - første med ny motor fra Agco

Brasser får system med Op til 86 procent besparelse

Og så til historien bag overskriften.

Siden 2016 har BASF og Bosch samarbejdet om et højteknologisk sprøjteudstyr, der skal sænke kemiforbruget dramatisk.

Vi har hørt flere gange om samarbejdet mellem BASF og Bosch om fremtidens intelligente sprøjteudstyr.

Den såkaldte smart sprayer-teknologi vil bl.a. betyde, at man i fremtiden via avanceret kamerateknologi og kunstig intelligens kan identificere og sprøjte ukrudtsplanter uden, at man behøver at sprøjte de områder i en afgrøde, hvor der ikke står ukrudt og derved kan man mindske forbruget af kemi dramatisk. Systemet kan også sprøjte ukrudt, som kommer frem på marker uden afgrøder.

Den første store lancering sker i Brasilien, hvor den store sprøjteproducent Stara nu lancerer en såkaldt Stara Imperador 4000 eco model med systemet.

Ifølge parterne kørte den allerede i 2020/21-sæsonen en testsæson i Brasilien på sprøjten – og nu bliver det altså et produkt, som de store brasilianske landmænd kan købe.

Ifølge BASF nærmer systemet sig efterhånden også en lanceringsdato i Danmark.

- I øjeblikket ser man på, hvilke lande vi først lancere det i i Europa. Vi håber, at vi har en maskine senest i 2024 i Danmark, og måske allerede i 2023, lød det i weekenden i LandbrugsAvisen fra Robert Racz, Head of Agricultural Solutions for BASF i Norden og Baltikum.

Samarbejdet om det intelligente sprøjteudstyr startede tilbage i 2016. Hvor Bosch står for selve delen med kamerateknologien, så udvikler BASF softwaresiden via sin digitale løsning xarvio field manager.

Ifølge Robort Racz viser forsøg reduktioner i forbruget af ukrudtsmidler på 70 procent.

- Og i nogle forsøg har vi set op til 86 procent mindre planteværnsforbrug, siger han.

I første omgang er man længst med teknologien i majs- og sukkeroemarker.

- Når vi taler ukrudt på bar mark, så virker systemet nu 100 procent. Green on brown kaldes det. At sprøjte intelligent i afgrøderne, green on green, er sværere. Vi er langt i majs og sukkerroer, og vi udvikler hele tiden på det. Om tre til fem år så vil vi også se det virke i kornmarker, siger han.

BASF og Bosch er selvfølgelig langt fra de eneste, som arbejder i denne retning. John Deere har også lanceret en sprøjte, der i første omgang spotsprøjter på brun jord, og arbejder også på ’green on green’ ligesom alle verdens sprøjteproducenter helt sikkert forsøger at komme så tæt på som muligt.

Danske landmænd er i fuld sving med at graduere gødning og kemi

Apropos BASF så har de også undersøgt udbredelsen af præcisionsteknologi blandt landmænd i Danmark og Sverige. Her kommer man frem til, at de danske landmænd er noget længere fremme med at sprøjte og gøde med tilpassede mængder ud fra behovet i marken – det som også kaldes gradueret tildeling.

Undersøgelsen fortæller bl.a., at seks ud af ti danske landmænd bruger præcisionsudstyr, hvoraf halvdelen er i sving med at graduere deres vigtigste hjælpestoffer.

Se tallene: Danske landmænd er i fuld sving med at graduere gødning og kemi

Knuden der holder til et halv ton

Indrømmet noget af vores journalistik kommer ind som undersøgelser og telefoninterviews. Men intet slår virkeligheden. Hvis du er fascineret over halmballer med en +500 kg vægt – og hvordan den i øvrigt holdes sammen, så skal du lige tjekke denne video, som jeg har lavet sammen med Case IH’s høstspecialist Niels Petersen. Det er fire minutters nørderi udi metoder til at binde garnknuder til en halmballe!

 

 

Har du Maskintræf og Maskinitis i kalenderen?

Som familiefar med tre piger i skolealderen, så ved man hverken om man skal græde eller grine, inden man åbner hele SkoleDanmarks intra, Aula. Listen over arrangementer er lang; forældremøde i 0.C, overnatning i 3.B, overnatning i 7.B,  forældresamtale i 0C, husk regntøj i morgen til skovturen – og sådan fortsætter det.

Jeg skal gøre det kort og enkelt for maskininteresserede:

I den kommende weekend skal du gå ind på din podcast-player eller elandbrugsavisen.dk og finde podcasten Maskinitis. Et nyt afsnit venter nemlig lige om hjørnet.

15. og 16. september afholder Velas Maskintræf, hvor man kan se op til 35 forskellige maskiner/redskaber køre i marken. Her skal der både pløjes, vises diverse nyheder indenfor jordbearbejdning,  såteknik, præcisionsteknologi og efterafgrøder.

Således opdateret både nyheds- og kalendermæssigt håber jeg, at vi får en ny fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.