Samson-direktør: Jeg havde solgt det for langt, langt mindre dengang
Maskinernes egen mandag morgenpost kan bringe opsigtsvækkende positiv eksporthistorie, der går imod trenden hos danske producenter af maskiner – og et klip af en mejetærsker, der selv fikser kørslen.

God mandag morgen,

Der er gode nyheder fra en af Danmarks største producenter af grej til landbruget her til morgen.

Samson Agro, der lever og ånder for at producere og sende gylleudstyr ud i verden, er på ingen måde coronaramt. Det går ellers mod den generelle trend i branchen.

Jeg forklarer mere om lidt.

Først må jeg lige dele lidt af min søndag med jer. Jeg priste mig lykkelig for, at der stadigvæk var nogenlunde funktionel AC på bilen. Det var nemlig 30 grader, da jeg kom til en mark i mit gamle ”hood” Nordvestsjælland for at køre med i en mejetærsker.  

På bakkerne mellem Snertinge og Jyderup prøvede jeg en tur hos Lars Sandal, Mommebjerggård i en helt up to date Axial Flow, der kører med Case IH’s udgave af den intelligente mejetærsker. Som det har været i noget tid, så var det drømmevejr for rotormejetærskeren og maskinen kunne sagtens finde ud af at køre op og ned i fart alt efter, hvor fint den var programmeret til at gøre arbejdet.

Du får en lille snigpremiere her – og derefter er det ellers at læse med i TraktorTech i september, hvis du er nysgerrig på, hvordan en selvtænkende mejetærsker egentlig fungerer. Til den tid kan du også glæde dig til endnu mere film.

 

 

PS: Udbytterne var på middelniveau(godt i tråd med den store høstprognose for årets samlede høst i weekendens avis). Høsten har naturligvis nem at få ind – og i dag forventer Mommebjerggård at kunne sætte flueben ud for høsten 2020!

Samson-direktør var nervøs

Og så til morgenens overskrift.

Samson Agro har i de seneste år solgt flere og flere gyllevogne og gylleudstyr uden for landets grænser. Over foråret har corona spændt ben både for produktion og salg for mange i maskinbranchen i ind- og udland. Direktør Lars Henriksen beretter, hvordan nedlukningen gjorde indtryk og vakte bange anelser. 

”Hvis vi skruer tiden tilbage til 13. marts, så sidder jeg i Frankrig. Jeg fik en sms fra Udenrigsministeriet. Du skal rejse hjem. Hvad sker der, tænker jeg, men har også billet hjem dagen efter og bruger den. Jeg kommer til lufthavnen og er halvvejs Palle alene i verden. Der gik det op for os, nå for fanden”, siger han.

Få måneder senere, pr. 30. juni, har Samson pr. tradition en disponeringskampagne, som skal sætte fart i efterspørgslen af det gylleudstyr, der skal produceres til den nye sæson.

”Der tænker man, hvordan mon det her skal gå. Men vi har faktisk haft den bedste disponering nogensinde, både hos vores franske selskab Pichon og hos Samson. Det havde jeg solgt for langt, langt mindre dengang”, siger han i dagens historie, som trofaste læsere af morgenposten som de første kan klikke sig ind i her:

Trods corona: Gyllevognsgigant brager videre

Vigtig rekord for dansk robot

Fra et dansk gylletog til en anden dansk eksportvirksomhed.

Den danske robottraktor Robotti leveres for tiden til de første kunder rundt omkring i Europa. Mon ikke den danske virksomhed med produktion i Vestjylland kommer til at fortælle nye og potentielle kunder om  den nye Robotti-rekord, der blev sat på en stor mark i Tjekkiet i starten af sidste uge. Førerløse Robotti såede for første gang i 27 timer i træk(pånær stop ved tankning og påfyldning af såsæd), hvilket gav tilsåning af 30 hektar. Hop ind i linket og se rekorden kogt ned til 1 min. film.

Her sætter dansk robot rekord: Sår for første gang 30 hektar i ét stræk

GPS-tyve igen og igen

Men livet er jo ikke bare rekorder og fremgang. Desværre ser vi igen igen gps-tyve på spil i de danske maskinhuse.  Offersgård Maskinstation ved Linde sydvest for Struer mistede natten til sidste onsdag udstyr til otte traktorer, to finsnittere og to mejetærskere. Det fik i den forgangne politiet til at advare andre landmænd og maskinstationer.

Det er herved bragt videre:

Politiet advarer landmænd og maskinstationer efter flere GPS- tyverier

New Holland oplever også kunder, som er udsatte – og derfor sendte traktormærkets danske bemanding i Albertslund forleden redaktionen nogle gode råd om, at man godt kan sikre sine data før tyven kommer. Uanset hvilket farve man foretrækker på sine maskiner, så er der god læring at hente: 

Traktorimportør: GPS-tyve hærger – her er, hvad du kan gøre

Betalinger kan blive omstødt

Boet efter konkursramte Hjallerup Maskinforretning er efter mere end 3.000 arbejdstimer fra advokaterne hos kuratorerne langt fra gjort op endnu.

I sidste uge kom det frem, at kuratorerne vil have omstødt betalinger blandt flere af maskinforretnings leverandører og allerede har sendt de første krav afsted ”for ikke et ubetydelige beløb”.

Læs mere her: Nu bliver der rejst ”meget betydelige” krav i Hjallerup-konkurs

Generationsskifte hos Brdr. Toft

Ikke langt fra Århus ligger Brdt. Toft. Maskinforretningen er af mange kendt for deres fokus på marksprøjter. Stifteren Aksel Toft trapper nu ned som led i et generationsskifte, men fortsætter stadig med at arbejde. Ny direktør bliver Karsten Overgaard Sørensen, der også køber sig ind i virksomheden, i øvrigt sammen med salgs- og marketingchef Finn Søndergaard. Som ny bestyrelsesformand er tidligere HC. Petersen og Dalbo-direktør Jens. Chr. Hundahl trådt til.

 Hundahl ny formand for niche-maskinhandler – stifter trapper ned efter 50 år

Det sker i denne uge

Der bliver vist maskiner frem for tiden. Blandt dem er New Hollands nye cross over-mejetærsker, der bl.a. skal vises frem i den kommende uge i Sverige.

Er man glad for tal og CEO-udtalelser, så skal man hænge med på fredag, hvor John Deere kommer med nye tal og helt sikkert udtalelser om i, hvor høj grad corona mærkes hos maskingiganten.

På Danmarks Ferguson Museum(verdens største af sin slags!) i Storup mellem Horsens og Juelsminde kører deres nylancerede indsamling videre i håb om at få rettet op på økonomien, som er mærket efter aflysning af Ferguson-dage. Vil man hjælpe til, så kan det bl.a. ske via Mobile Pay på 410001.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Det er hektisk på traktorfronten for tiden. Den nye Magnum er sluppet løs i Danmark. MF kom med ny serie i juli og har de første modeller i Danmark allerede i oktober. Valtra lancerer ny traktor i slutningen af måneden – og den forventes hurtigt til landet. Fendt er også klar med nyt i starten af september. Deutz-Fahr følger op få dage senere – og senest har Claas meldt sig med nye lanceringer – online selvfølgelig – 24. september.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.