Samson spår milliard-gentagelse

Efter kraftigt løft i omsætning i 2021/22 spår Samson mere moderat vækst i kommende sæson.

Det bliver sandsynligvis mere sidelæns for Samsons toplinje i den nye sæson end sidste år.

Sådan lyder det fra administrerende direktør Lars Henriksen, efter at Samson lige har præsenteret et 2021/22-regnskab, hvor omsætningen steg gevaldigt fra 745 millioner kroner året før til næsten 1,1 milliarder kroner.

- En stor del af den vækst købte vi os til med opkøbet af Gøma. Vi forventer, at det bliver mere generisk vækst i det kommende regnskabsår, siger Lars Henriksen til LandbrugsAvisen.

To tendenser peger i hver sin retning.

På den ene siden har Samson igennem nogen tid fået vind i sejlene på eksportmarkederne i Europa, fordi flere og flere skal have udbragt deres gylle med moderne og miljørigtigt udstyr i stedet for gammeldags bredsspredning, som stadig kan ses rundt omkring i Europa.

Omvendt kommer nogle indkøbere - eksempelvis i Danmark og Skandinavien - sandsynligvis til at strække næste indkøb på grund af stærkt stigende priser på nye maskiner.

- Vi har haft omkostningsstigninger på over tyve procent siden 2021, som presser vores bruttoavance, og som jo betyder, at maskinerne også er steget i pris, siger Lars Henriksen.

Hos Samson lyder vurderingen, at det fortsat bliver dyrere at producere maskiner. Omkostningerne stiger med cirka fem procent, når man producerer til næste sæsons maskiner. Et er energipriserne i produktionen – dertil skal også lægges, at materialepriserne igen ser ud til at stige.

Gøma-omkostninger for 18 mio. kr.

For Samsons forhandler-selskab Samson Agrolize er forecast for den nye sæson derfor et salg på niveau eller lidt under niveauet i den netop overståede sæson.  

På koncernniveau havde Samson som omtalt forleden et yderst stærkt resultat med 75 mio. kr. før skat på bundlinjen. Her begynder opkøbet af den store franske producent Pichon for alvor at spille godt med i nøgletallene efter, at Samson samlede et finansielt nødlidende, men produktionsmæssigt velfungerende selskab op.

Samsons egen forhandlerselskab, Samson Agrolize, havde tilsyneladende en noget mere nedtrykt indtjening i 2021/22 med et faldende overskud fra ca. 7,6 mio. kr. året før til bare 56.000 kr. denne gang.  Nedturen i nøgletallene ser dog værre ud, end den reelle bagvedliggende forretning, og skyldes, at størstedelen af ekstraordinære omkostninger på cirka 18 mio. kr.  i forbindelse med fusionen med naboen Gøma er blevet afholdt i det overståede regnskabsår.

Ifølge Lars Henriksen er man tilfreds med Agrolize, som man i runde tal forventer bidrager et sted mellem 2-3 procent i indtjening af omsætningen.

- Det er velkendt, at maskinforretninger har et andet indtjeningsniveau end producentleddet.  Vi har også haft fokus på at få nedbragt lageret af brugte maskiner, siger han.

Mens Samson Agrolize beskæftiger cirka 75 ansatte, så beskæftiger hele Samson-koncernen i dag over 600 ansatte fordelt på aktiviteterne med produktion i både Polen, Danmark og Frankrig samt en salgsafdeling i Sverige udover salgsstyrken hjemme hos Samson Agrolize i Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.