Ugens maskine: Robotti er klar til det virkelige liv

Den selvkørende redskabsbærer, Robotti som AgroIntelli præsenterer på årets Agromek, fik i 2016 tre stjerner samme sted. Nu er den klar til lancering.

Vist på Agromek 2016 og begavet med tre stjerner. Pint og plaget i marken af Agrointelli’s ingeniører. Og nu efter fem års intensivt udviklingsarbejde klar til at vende tilbage til Agromek, hvor den vel at mærke er klar til lancering og en fremtid ude i virkeligheden på markerne.

»Med Robotti er vi med til at starte ny æra inden for landbrug og gartneri, hvor de selvkørende redskabsbærere bliver kommercielt bæredygtige og kan integreres i den daglige drift,« lyder det med alle tegn på stolthed fra Henrik Lynge Jacobsen, salgsdirektør i AgroIntelli.

Målgruppen er planteavlsbrug og frilandsgartnerier, ligesom den også er velegnet til forsøgsstationer.

»Vi har over hele sæsonen kørt i marken med Robotti og testet i forskellige afgrøder for at optimere og skabe en robust præcision, og resultaterne er rigtig gode. I det hele taget har det været vigtigt, at Robotti skal kunne fungere ude i det ”virkelige liv”. Det vil sige, at den skal kunne fungere med standardredskaber, være driftssikker og nem at servicere. Dertil kommer en række miljøfordele«, siger Henrik Lynge Jacobsen.

Hver fredag samler vi op på en aktuel maskine. Denne fredag serverer vi fem ting, der er værd at vide om Robotti:

1. Tryk »Go«

Kør Robotti ud til marken. Log på og vælg den ønskede plan på en tablet. Tryk ”Go”, og robotten kører i henhold til planen – f.eks. såbedstilberedning, såning, mekanisk rensning eller sprøjtning. Med en arbejdshastighed på otte km/t og maksimal redskabsbredde på tre meter er den teoretiske produktivitet 1,6 ha i timen. Arbejdsplanen for Robotti administreres via AgroIntellis hjemmeside, hvor man kan bruge eksisterende GPS-markkort eller oprette nye. En computer beregner den mest effektive ruteplan for at minimere både brændstofforbruget og strukturskader på marken.

 

2. Præcision og ensartet kvalitet

Robotti er som standard udstyret med RTK/GPS, hvilket sikrer præcision i forbindelse med opgaver som mekanisk rækkerensning. Den kan udstyres med kamera eller andre sensorer til indsamling af data som f.eks. mængden af ukrudt og dermed bidrage til at optimere tidspunktet for næste behandling. Centermonteringen af redskaberne er med til at en skabe god vægtfordeling, så den også får optimal trækkraft på de fire hjul, og samtidig er redskabsbærerens lave højde en stor fordel med hensyn til præcisionen, f.eks. i kuperet terræn.

 

3. Enkel teknik

Robotti har firehjulstræk med antispin-funktion. Fremdriften er hydraulisk, og systemet drives af to Kubota-dieselmotorer, der også leverer kræfter til hydraulikken i forbindelse med trepunktsophænget. Robotti kan skræddersys i forskellige konfigurationer, og på Agromek vises også en el-drevet version. Løsningerne er udviklet med henblik på at være så enkle og servicevenlige som muligt, så både motorer og hydraulik er konstrueret med lave serviceomkostninger for øje.

 

4. Standardophæng

Det modulære princip har været et bærende element i udviklingen. Eksempelvis er den udstyret med et standard trepunktsophæng. Dermed kan landmanden bruge sine eksisterende mekaniske redskaber med arbejdsbredder på op til 3 meter. Robotti har en meget lav vægt og sammen med brugen af mindre redskaber minimerer det trykket på jorden, og reducerer dermed jordpakningen.

 

5. Sikkerheden

Ligesom en selvkørende bil er den udstyret med en række sikkerhedsfunktioner, herunder »kofangere«, der stopper robotten ved kontakt med fremmedelementer samt trådløs nødstop.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.