Ugens Maskine: "Vi ses i sidespejlene"

Så fik John Deere sat tal på koncernens mest omdiskuterede nyhed det seneste halve år. Lige siden Agritechnica, hvor John Deere viste den kommende super-mejetærsker X9 frem, har de nærmere specifikationer været skjult for offentligheden.

To rotorer og 100 ton hvede i timen med under én pct. spild er, hvad John Deere hidtil har meldt ud, men onsdag kom de endelige detaljer om maskinen, der kommer til at bestå af to modeller på henholdsvis 639 og 700 hestekræfter ved maksimal effekt inklusive boost fra en John Deere 13,6 liters powertech motor.

Ifølge John Deere kan X9 høste op mod 60 pct. mere end den nuværende topmodel S790, så sidder du i kabinen på en ny X9, vil du med alt sansynlighed se mange andre mejetærskere sakke bagud i sidespejlene. 

Udnytter pladsen bedre

John Deere har brugt 10 år på at udvikle X9. Den er ikke større udvendig end den nuværende S-serie med single rotor, men det er under sideskærmene, at tingene er ændret. Sluget forrest på X9 er 23 pct. bredere end på S-serien, og selve indføringen har en pendulerende egenskab, hvor den tilpasser sig mængden af afgrøde.

indføringen sender afgrøden direkte videre til en nyudviklet fødevalse. Den er tværliggende og er konstrueret med sneglevindinger i de midterste 61 centimeter, som skiller afgrøden af og fordeler den til rotorerne, mens begge siderne på valsen har slagler ala samme design som fødevalsen på S-serien.  De to rotorer er designet, så de er i stand til at tage afgrøden ind i hele 270 ud af de 360 graders omslutning.

Selve tærskearealet på 4,0 m2 er 45 pct. mere end den nuværende topmodel S790, og det kommer sig naturligvis af, at X9 har sine to langsliggende XDS-rotorer mod blot én i S-serien. Men som tidligere nævnt er det fysiske ydre ikke større, så X9 bruger ganske enkelt pladsen bedre. Rotorerne i X9 er i øvrigt også længere: 3,51 meter mod 3,124 meter i S-serien.

På grund af de to rotorer har X9 et effektivt udskillerareal, der er 80 pct. større end S'eren, men X9 henter også det større areal ved et ekstra tværliggende bro-element under udkastervalsen bag ved rotorerne. Soldarealet? Ja det er øget med 36 pct. til 7,0 m2 mod de nuværende 5,2 m2 (5,9 inkl. forrest soldkasse) i S790, og X9 får også et nyudviklet blæsersystem med fire blæsere for at sikre tilstrækkelig luft til renseprocessen.

Går efter lavere brændstofforbrug

Målet med de to modeller X9 1000 og X9 1100 har været at øge kapaciteten, men samtidig reducere brændstofforbruget. Kort sagt: Høste mere for mindre. 

Ifølge interne test hos John Deere kan X9'eren gennemsnitlig høste 45 pct. mere end S790 - og i små-kernede afgrøder helt op til 60 pct. og det selvom X9 1100 kun har 11 pct. flere hestekræfter end S790. Mere bemærkelsesværdigt er det, at den gør det ved at bruge 20 pct. mindre brændstof pr. ton høstet afgrøde i forhold til S790. 

Den store besparelse skal findes i den måde X9 er konstrueret på med sin drivlinje og et mere effektivt tærskesystem. Samtidig gør maskinen også brug af nye komponenter, som er mindre energikrævende. Det gælder for eksempel en ny hydrostatisk transmission med 30 pct. højere moment. Samlet set er det lykkedes John Deere at skære 120 hestekræfter af det totale energiforbrug på maskinen.

"X9 kan høste en tynd, tør afgrøde, en tyk våd afgrøde - og alt derimellem. Den gør det med lavere brændstofforbrug og med en høj kvalitet i færdigvaren tankfuld efter tankfuld," fremhæver Matt Badding, produktansvarlig for høstmaskiner hos John Deere.

Når de 1.250 liter i dieseltanken så er brugt, har John Deere imidlertid lavet en ekstra løsning i forbindelse med genoptankningen. Med et nyt Fast Fuel-system kan man tanke mejetærskeren på under to et halvt minut, svarende til 550 liter i minuttet! 

Mange tilkøbspakker

Når X9 kommer på markedet til høsten 2021 bliver det med mulighed for at konfigurere maskinen efter behov. Det gælder både på komfort, teknologi og service. 

I kabinen kan man vælge mellem tre komfortpakker: Select, Premium eller Ultimate. Select er den billigste variant, som dog stadig byder på fem kopholdere, usb-stik og andre bekvemmeligheder. Premium byder på alle elementer fra Select og har endvidere bl.a. et Premium luftaffjedret sæde, køleskab og touch-screeen radio. Med Ultimate får du alt fra Select og Premium samt lædersæde med varme, luftkøling og massage samt eksempelvis læderrat.

Lysmæssigt kan du vælge mellem to pakker, Premium eller Ultimate, og X9 byder også på tre mulige teknologipakker - igen Select, Premium eller Ultimate.

Vælger du Select, får du bl.a. Starfire 6000 modtager med autostyring, generation 4 4600 touchskærm og forberedelse for connect mobile. Vælger du Premium får du oven i hatten bl.a. aktiv terræn tilpasning, og går du efter Ultimate får du John Deere Automation 3.0 aktivering, Machine Sync og det nye Combine Advisor, der selv kan ændre på maskinens indstillinger under kørslen. 

Servicemæssigt bliver der også forskellige muligheder.

Hvis prisen er underordnet så kommer John Deere til at tilbyde en speciel Signature Edition af X9. Her får du det bedste af det bedste fra samtlige pakker, og maskinen kommer med et Signature Edition emblem. 

Ny serie af skæreborde

Det kræver sit skærebord at få den høje kapacitet ud af X9. Derfor har John Deere sammen med lanceringen af X9 også præsenteret nye serier af sejlskæreborde, majsborde og pickupper. 

HD-R serien er den mest spændende og kommer i fire udgaver fra 35 til 50 fod. Fælles for dem alle er, at de er opdelt i to sektioner med en stiv midtersektion. De to side-sektioner kan vinkle op og ned uafhængig af hinanden og på den måde følge underlaget væsentligt bedre end et fast skærebord. Samtidig kan man også vinkle skærebordets ophæng fremad eller bagud fra mejetærskeren. 

Det nye skærebord fås også i en udgave med fleksibel knivbund. I den variant må du "nøjes" med 30-45 fods arbejdsbredde.

">Se en lille introduktionsvideo af den nye X9.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.