Sponsoreret af HIPRA
Reducér antallet af selvdøde søer
Gaspustere og flere selvdøde søer driller især i sommermånederne. Varmt vejr og kornlagre, der tømmes før ny høst, udgør en høj risiko. Men søerne kan faktisk beskyttes ved hjælp af vaccination for gaspuster-syndrom.

Søer, der dør akut af gaspuster-syndrom driller i mange besætninger. Det er frustrerende, at køre en højproduktiv, død so ud af farestalden og en selvdød so er en dyr so. Hver selvdød so koster besætningen over 3300 kr. 

Hvor kommer gaspustere fra?

I søernes nærmiljø findes bakterien Clostridium noyvi, og den kan være årsagtil gaspuster-syndromet. Hvis søerne får en infektion med Clostridium noyvi kan bakterien udvikle et toksin, som giver anledning til gaspuster-syndromet, og søerne dør akut. Søerne kan være mere modtagelig overfor infektion før faring og efter faring og især i varme perioder.

Landbruget har til mål at reducere sodødeligheden til 9 % af årssøerne i 2018.

 

Ved vaccination af gylte og søer før faring kan gaspuster-syndromet forebygges. HIPRA har udviklet en vaccine mod gaspuster-syndromet forårsaget af Clostridium noyvi. Sovaccinen har en tre-i-én beskyttelse, derfor betyder beskyttelse mod gaspuster-syndromet ikke en ekstra-vaccine, men det er en udvidet vaccine-version, hvor både E. Coli diarré, tarmbrand samt gaspuster-syndromet indgår.

Der er endnu lang vej til målet

Landbruget har til mål at reducere sodødeligheden til 9 % af årssøerne i 2018. Projekt ”SoLiv” har kørt siden 2008 og sodødeligheden i Danmark er faldet fra ca. 15 % til nuværende 11,3 %. Den positive trend er dog næsten stoppet, og i 2016 blev dødeligheden kun reduceret med 0,1%. Så der er lang vej endnu.

Derfor bør du tage en snak med din dyrlæge om at udvide din vaccine, så den også beskytter mod gaspuster-syndromet.
På den måde kan du være med til at sikre netop din besætning og samtidig hjælpe landbruget til at komme i mål.

Emneord Hipra

Sponsoreret af HIPRA

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.