»Hjertelig tillykke - vi er en kæmpesucces«

Formand Merrild tog forskud på delegeretmødet med en opsang fra gulvet på svinekongressen tirsdag

Muntre sjæle kunne måske antyde, at formand Martin Merrild havde set galt i kalenderen, da han som sidste debattør rejste sig, nappede mikrofonen og gav de knap 2.000 deltagere en opmuntrende opsang på svinekongressen tirsdag. Det er jo først om et par uger, han har sit delegeretmøde i samme sal. Men lad os alligevel lytte - Martin er nu engang bedst, når han taler uden stive manuskripter - og på tre minutter fik vi opsummeret hele hans politiske strategi. Tjek selv på landbrugsavisen.dk, hvor indlægget ligger som en video.

Mod til at være tilfreds

Talens tone er markant, især når man har fulgt landbrugets interne debat i mange år. For ikke så forfærdelig mange år siden kunne en formand i sin beretning på delegeretmøde efterlyse signaler fra ’samfundet’ om, at man ville landbruget. Fødevareøkonomisk Institut regnede ud, at Danmark som nation ville tjene milliarder på at lukke landbruget. De kritiske historier fyldte TV og aviser - sådan var verden.

Internt er der desværre stadig mange landmænd, der bekræfter hinanden i, at samfundet vil os ondt - ja, der er vel nærmest skabt en organisation, der lever af at synes, at det er synd for os og, at alle de andre vil os det ondt.

På den baggrund er det værd at gengive en formandstale, der ikke bare udnævner hans egen organisation til Verdens bedste, men også taler om ’en helt enestående politisk opbakning’.

40 unge på Axeltorv

»Lad mig minde om en verdensrekord - vi er det eneste veludviklede land i verden, hvor samtlige partier i Folketinget står bag noget så grundlæggende som veterinærforliget«, sagde formanden.

»I andre lande er der masser af kandidater, der baserer hele deres politik på opgør med landbruget - vi har lige været gennem en valgkamp, hvor ikke en eneste prøvede at profilere sig på at skyde på landbruget. I Berlin samler de 40.000 mennesker til en demonstration mod landbruget - vi mødte 40 unge nede på Axeltorv, der gerne vil have en snak med os. Tyske landmænd demonstrerer i dyb frustration, fordi de ikke kan finde nogen venner, og de taler ikke om, hvor meget de møder deres politikere - de kan slet ikke få et møde.«

Dengang i 1999

Merrild har en forklaring på successen: Landbruget har flyttet sig, senest ved at melde ud med en klimaplan før de fleste politikere udenfor Uffe Elbæks menighed overhovedet tænkte klima.

For at forstå det bedre skruer vi tiden 20 år tilbage. På grund af masser af møgsager og negative pressekampagner holdt Landbrugsraadet og Mandag Morgen et krise-seminar. Det var ikke muntert.

»Landbruget er i defensiven og har et stadig større forklaringsbehov over for den nye omverden, der kommer til at sætte betingelserne for den fremtidige markedsvirkelighed«, skrev Mandag Morgen i en analyse.

»Landbruget har mistet troværdighed. Det fremstår i dag som en samfundsgruppe totalt blottet for ansvar og for moral«, sagde TV-journalisten Stig Andersen på en konference.

Gæmelkes replik

»Vi skal arbejde for mere åbenhed - på godt og på ondt«, lød den daværende landbrugsleder Peter Gæmelkes replik. »Åbenhed skaber troværdighed. Lad os bare få sagerne frem i lyset og ud til åben debat. Det vinder vi på i sidste ende«.

Den åbenhed har gjort ondt undervejs - men ifølge Merrild havde forgængeren ret. Vi vandt faktisk i den sidste ende. Med hans ord i tirsdags: »Tillykke - vi er en kæmpesucces«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle

1. JUN 00:00

SF