Det hvide guld er i frit fald - sukkerroer slået hjem af maltbyg og raps

Det hvide guld skinner mindre gyldent end tidligere. Avlerprisen reduceret med 35 pct. fra det ene år til det andet.

Sukkerroer har langt tilbage i historien været kendt som det hvide guld, der altid lå mange trin over andre afgrøder i de økonomiske kalkuler.

Men sådan er det ikke længere.

I år vil mange marker med eksempelvis maltbyg eller vinterraps med stor sandsynlighed give et nettoafkast på linje med sukkerroer - eller mere. Det skyldes både høje udbytter i vårbyg og især, at roeprisen i år ligger på 198 kr. pr. ton før tillæg og fradrag, hvilket er cirka 35 pct. lavere end i 2014.

»Resultatet er et minus på cirka 4.500 kr. pr. hektar sukkerroer - og det er direkte på bundlinjen hos landmanden,« siger formanden for Danske Sukkerroedyrkere, Jørn Dalby

»Landmænd, der har høstet tæt på 10 ton i vårbyg og sælger til en rimelig pris, vil tjene mere end i sukkerroer. Det samme gælder i vinterraps, hvor mange ligger tæt på fem ton pr. hektar og har solgt til 2,75 - 2,85 kr. pr. kg frø.«

Smertegrænsen er nået

Arealet med sukkerroer er i år reduceret til godt 25.000 hektar - cirka 29 pct. mindre end sidste år, fordi 65.000 ton sukker er overført fra sidste års kvote til kvoten i år. Og prisen på overskudsroer på 37 kr. pr. ton lokker ikke til at overdrive arealet.

Overførslen betyder, at de 65.000 ton sukker afregnes til kvoteprisen i år, der trods alt er højere end prisen på overskudssukker i 2014.

På Holtetgaard ved Maribo har Kund Erik Clausen kvote til cirka 100 hektar sukkerroer, men i år dyrker kan kun roer på 70. Han hører til de sukkerroedyrkere, der har set maltbyggen nærme sig 10 ton pr. hektar. Dog tør han ikke spå om nettoresultatet, da byggen ikke er solgt.

»Men byggen kommer tæt på sukkerroerne, og især er det værd at bemærke, at vi har avlet 10-15 hkg byg mere i marker, der ikke har sukkerroer som forfrugt. Det siger lidt om, hvor stort et tab strukturskaden ved optagning af sukkerroer koster os,« siger Knud Erik Clausen.

»Situationen giver grund til eftertanke. Jeg mener, at smertegrænsen for sukkerroer er nået. Jeg sår roer op til kvoten igen i 2016, men hvis vi ikke kan opnå en højere pris fremadrettet, end vi får i år, må vi vælge andre afgrøder med mindre arbejde og lavere omkostninger.«

Knud Erik Clausen lægger ikke skjul på, at sukkerbranchen efter hans opfattelse burde have begrænset produktionen langt tidligere og dermed undgået det nuværende priskollaps.

Kvoter væk fra 2017

Baggrunden for de ekstremt lave priser er et sukkermarked, som over tre år er blevet presset af en alt for høj produktion i hele EU. I Danmark satte sukkerproduktionen rekord med 14,2 ton sukker pr. hektar. Samtidig har EU en betydelig import af sukker.

»Alle gør nu en stor indsats for at få lagrene ned, og det ser ud til at lykkes, men det tager tid. Vi håber, at markedet har bedret sig, før vi skal forhandle priser for 2016 efter nytår,« siger Jørn Dalby.

Situationen præges dog af udsigten til en ny, truende fremtid, nemlig ophævelse af sukkerkvoterne i EU fra 2017. Alle aktører inden for sukkerbranchen er i færd med at indrette sig på den nye fremtid uden kvoter og mindstepriser.

»Danske sukkerroedyrkere har de højeste udbytter i Nordzucher Group. Vi vil kunne klare os under fri markedsvilkår og udvide vores produktion - hvis vi slipper for særbyrder,« siger Jørn Dalby.

Faktaboks

Sukkerroer

  • Der er 1.265 sukkerroedyrkere i Danmark (2014)
  • De dyrker i gennemsnit 28,1 hektar med afgrøden
  • Rekordudbytte i 2014 på 14,2 ton sukker/ha
  • Dansk kvote: 372.383 ton
  • EU-kvote: Ca. 16 mio. ton

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle

1. JUN 00:00

SF