Hollænder investerer i jord i Danmark

En landmand fra det nordlige Holland har købt tre ejendomme med over 500 hektar.

Hver 14. dag kører Klaas Heringa en tur på knap 600 kilometer til Danmark fra Groningen i det nordlige Holland, hvor han bor sammen med sin kone og to børn. I Danmark ejer og driver han tre landbrugsejendomme på tilsammen 525 hektar. Den ene ligger på Fyn og de to andre i Jylland.

Den første gård blev købt i 2010 i Tørring, hvor han bor, når han er her i landet. Han driver selv de 165 hektar sammen med Bøgballe maskinstation, og svinestalden er lejet ud.

Den anden ejendom, som blev købt i Tistrup i 2011, er lejet ud, og den tredje ejendom ved V. Skerninge er købt i år. Her er der lavet en pasningsaftale med Solbjerg maskinstation.

Jorden er det vigtigste

Klaas Heringa lægger ikke skjul på, at han blandt andet er lokket her til landet af, at han kan købe jord billigt. Til gengæld er han ikke interesseret i bygningerne.

»Jord er det vigtigste på en ejendom. Jo færre bygninger, jo bedre. De giver kun problemer,« siger han.

Han foretrækker også at eje jorden frem for at leje den, som det er almindeligt for eksempel i Tyskland.

»Det er bedst at eje jorden. Min familie har været selvejere i ti generationer,« siger han.

»I Holland kan man maksimalt låne 40 procent, men i Holland siger vi, at i Danmark kan man starte uden penge, og hvis man har penge, tager man til Canada.«

Valgte Danmark

Selv kunne han have valgt at tage til Canada, men valgte Danmark, blandt andet fordi det er meget tættere på.

Selv om han har købt alle de tre ejendomme gennem banken, er han ikke interesseret i at have mere med danske banker at gøre end højst nødvendigt.

»Hele sektoren er i knæ, fordi bankerne prøver at redde sig, og det er landmændene, der må betale regningen for andre. Bankerne skyder sig selv i foden og prøver at fylde hullerne fra dårlige investeringer.«

Han er heller ikke interesseret i at låne penge i bankerne.

»Bankerne tager 8,5 procent i rente, og de betaler selv 0,25 procent. Man kan ikke forklare det for landmænd.

Det var bedre at komme af med de dårlige banker end at lade det gå ud over landbruget. Det burde være forbudt at låne ud til mere end fem procent.«

Han har til gengæld overtaget størstedelen af kreditforeningernes lån i ejendommene, typisk op til 80 procent af prisen. På den måde har de penge, han har haft med fra Holland, rakt til at købe de mere end 500 hektar.

300.000-600.000 kr. pr. hektar

Hans de Vries, der gennem de sidste 20 år har formidlet salg af danske gårde til hollændere, har for tiden kontakt med ti hollandske landmænd, der vil købe landbrug i Danmark. Han bekræfter, at interessen for at købe gårde i Danmark er stigende, blandt andet fra investorer, der er mere interesseret i jorden end i mælkeproduktion.

Priserne på græsjord i den nordlige del af Holland, hvor Klaas kommer fra, ligger på ca. 300.000 kr. i gennemsnit og op til dobbelt så meget andre steder i Holland.


mha@landbrugsmedierne.dk  
33 39 47 44

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle

1. JUN 00:00

SF