Julelys i gartnerier sparer 40 procent strøm

Gartneriet PKM sparer mere end fem mio. kr. om året på strøm med led-lamper.

Energi koster gartnerier store summer og er en meget afgørende udgift. Men nu ser det ud til, at man kan spare på lyset uden at slukke helt. Det har blandt andet Gartneriet PKM ifølge produktions- og økonomidirektør Erik Moes erfaret.

»Vi sparer 40 procent af strømmen, og for os er potentialet over fem mio. kr. om året,« siger han.

Julelys i øjnene

Det er lige til at få julelys i øjnene af, og det er også det, man får. Midlet er nemlig led-lamper eller diodelamper som man kender fra juletræskæder i mange farver. Og hemmeligheden ligger netop i lysets farvesammensætning.

Det menneskelige øje ser bedst hvidt lys, der er en blanding af mange farver. Planter udnytter især røde og blå farver. Med den nye belysning i gartneriet undlader man de andre farver og giver kun rødt og blåt lys i et bestemt miks.

»Man sparer i princippet strømmen til alle andre farver end blå og rød, og derfor er strømforbruget 40 procent lavere,« siger han.

Tjent hjem på tre år

Gartneriet PKM har i tre sæsoner lagt planter og hus til forsøg i samarbejde med firmaet Fionia Lighting og forskere fra Syddansk Universitet. Resultaterne har været gode. Men de nye lamper er også dyrere end de traditionelle væksthuslamper.

»Men besparelsen er også lukrativ. Under normale omstændigheder vil investeringen være tjent ind på tre til fire år,« siger Erik Moes.

De nye lamper holder for eksempel seks gange så lang tid. Når traditionelle vækslyslamper har brændt i 10.-12.000 timer, falder effektiviteten så langt ned, at pærerne skal skiftes. De ny skal kunne holde 50.000 timer.

»Det er der nu nok ingen, der her prøvet endnu,« konstaterer han.

Kan styre vækst

Led-lamperne åbner for nye spændende forsøg. Planterne kender forskel på nat og dag, så man kan ikke bare tænde og slukke efter, hvornår strømmen er billig. Men man kan måske skrue op og ned i takt med prisen på strøm. PKM planlægger også at stille på lyset for at styre væksten. Man vil prøve at give mere rødt lys, der får planterne til at strække sig og i andre perioder mere blåt lys, der gør dem mere kompakte.

»Vi er spændt på, om man kan styre væksten, det har man aldrig kunnet med de traditionelle lamper,« siger Erik Moes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle

1. JUN 00:00

SF