Holdopdeling imødekommer højtydende køers behov

Fodring i hold med forskellige energiniveauer tilgodeser højtydende køer, mener rådgiver.

Det stigende foderniveau og fastholdelse af TMR-fodring med én ration til alle malkende køer, giver flere og flere kvægbrugere et problem: Køerne i senlaktation får for meget energi og skal goldes med et for højt huld. Det starter en negativ spiral med problemer i forbindelse med kælvning samt i den efterfølgende mobiliseringsfase.

Det mener Thomas Rosenberg, kvægrådgiver hos Vilomix.

Løsningen er for ham at se klar: Køerne skal inddeles i flere hold og fodres efter deres behov i forskellige stadier af laktationen.

»På den måde undgår man, at senlakterende køer får for meget energi. De skal have en mindre energirig ration«, mener han.

Små blandevogne

Hvor landmænd tidligere har vægret sig ved at inddele køerne i hold grundet logistik, mener Thomas Rosenberg, at de stadig stigende besætningsstørrelser gør det lettere at lave holdopdeling.

»Når man skal købe en ny fodervogn, kan man med fordel overveje en mindre udgave«, tilføjer han.

Forskellen mellem en mere og mindre energirig ration kan være tre kg tørstof pr. ko pr. dag.

Ifølge Thomas Rosenberg bør den energirige ration tildeles nykælvere og førstekalvskøer. Øvrige skal tildeles et lavere foderniveau.

»Man skal også have blik for, at køerne skal have samme foderoptagelseskapacitet. Mindre køer må altså blive lidt længere tid på den energirige ration end store køer«, siger han.

Tilsvarende er der behov for to rationer til goldkøerne. Det er dog muligt at tilgodese Close-up holdet uden, at der nødvendigvis skal laves en separat blanding.

Bedre økonomi

Foruden at tilgodese køernes behov, tilgodeser holdfodring også økonomien. Tildelingen af mineraler kan eksempelvis målrettes langt bedre, idet køer med det største behov kan prioriteres højest, og de med et mindre behov kan nøjes med en lavere tildeling.

»Køer i mobiliseringsfasen kan tilgodeses ved tildeling af f.eks. ekstra naturligt E-vitamin, organiske mikro-mineraler, måske levende gær og vombeskyttet cholin til at styrke leverens funktion, som er en begrænsende faktor ved omstilling af stofskiftet fra gold til høj mælkeproduktion«, mener Thomas Rosenberg.

Faktaboks

De vigtige perioder i laktationen

  • Mobiliseringsperioden efter kælvning er ifølge Thomas Rosenberg afhængig af to andre perioder i koens laktation: Slutlaktation og close-up tiden i goldperioden.
  • Korrekt fodring og management i close-up perioden skal forhindre de kælvningsrelaterede sygdomme, der svækker koen og medfører et lavt immunforsvar. Selv den bedste fodring og de bedste forhold i mobiliseringsfasen kan ikke rette op på fejl i den altafgørende close-up periode, påpeger Thomas Rosenberg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.