RYK runder 1. mio. prøver for drægtighed

Seks år efter opstarten har RYK i denne uge analyseret mælkeprøve nr. 1.000.000 for drægtighed.

600 danske mælkeproducenter benytter i dag muligheden for at kontrollere for drægtighed via mælkeprøven. Og med en stabilt stigende kurve for antallet af tests siden indførelsen for seks år siden kunne RYK i denne uge analysere mælkeprøve nr. 1.000.000, fortæller direktør Niels Henning Nielsen.

Landmændene benytter mælkeprøverne til drægtighedstest alene eller som kombination med manuel undersøgelse.

Foruden at få viden om drægtighed tidligt efter inseminering er drægtighedstest via mælkeprøver også oplagte til at undersøge køer inden goldning, mener Niels Henning Nielsen.

Sparer arbejdstid

Det er mælkeproducent Maja Wollesen, Svinninge, enig i. I den sjællandske besætning med 650 årskøer tester man for drægtighed via mælkeprøverne ved første kontrol, efter at koen har passeret 35 dage efter inseminering, samt 10 uger før forventet kælvning.

»På den måde fanger vi de køer, som måtte have aborteret, inden vi golder dem otte uger før kælvning«, forklarer Maja Wollesen.

Hun peger især på arbejdstidsbesparelsen, som en positiv effekt af at bruge mælkeprøver til drægtighedstests. Hertil kommer, at de slipper for at stresse og påvirke køerne ved at fiksere dem og undersøge dem manuelt.

»I dag undersøger vi kun kvierne manuelt samt de køer, vi er i tvivl om. Jeg gør brug af lister i DMS til at finde de køer, som er tvivlsomme i forhold til drægtighed«, siger hun.

Maja Wollesen ved godt, at testen via mælkeprøven ikke er 100 pct. sikker, men det er manuelle undersøgelser heller ikke, påpeger hun.

Dansk fremgang

Hos RYK ser Niels Henning Nielsen gerne, at metoden vinder større udbredelse i dansk kvægbrug.

»Vi er det land i Verden, som har benyttet testen flest gange, men jeg ser stadig et potentiale i, at flere landmænd tilvælger muligheden for at tage en ekstra drægtighedstest. Det kan være midt i laktationen eller før goldning, så man ikke golder en ko, der ikke er drægtig«, siger han.

Testen, som koster 19 kr. pr. stk., anvendes også Sverige, Norge, Tyskland og Schweiz.

Faktaboks

Om testen:

  • Kan via DMS automatisk udtages på køer, der er mere end 35 dage fra kælvning.
  • Har en sikkerhed på 92-94 pct.
  • Kan bruges i kombination med manuel undersøgelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.