I modsætning til den amerikanske korneksport har deres sojaeksport kørt for fuld damp igennem hele vinteren og har allerede nået 97 pct. af USDA’s eksportestimat for hele markedsåret mod normalt 85 pct. på nuværende tidspunkt.

Faktisk skal den gennemsnitlige ugentlige eksport i resten af markedsåret blot ligge på godt 40.0000 ton for, at USDA’s eksportmål nås. Til sammenligning lå eksporten i sidste uge på over en halv million ton.

Enten skal US-eksporten stort set gå i stå, eller også må USDA opjustere deres eksportforventninger. Umiddelbart synes det sidste at være det mest sandsynlige - til trods for, at US-sojaen i stigende grad må imødese konkurrence fra Sydamerika. Mest sandsynligt bliver det en kombination af begge forhold. USDA kommer til at opjustere deres eksportmål, og Sydamerika vil i stigende grad overtage eksporten fra USA. I denne uge så vi for første gang negative præmier for sydamerikansk soja i forhold til Chicago-prisen, hvilket jo understreger, at de er ved at overtage markedet fra nordamerikanerne.

Største sojahøst

Det ligger fortsat til, at Brasilien kommer med den største sojahøst nogen sinde. Ganske vist har der været områder, hvor vejret periodevis har drillet, men ikke nok til at rykke ved det overordnede billede af en rekordhøst – som bliver hjulpet af en arealfremgang på 10 pct. Brasilianernes problem er i høj grad at få deres enorme høst bragt ud til eksporthavnene og lastet på skibene i en hastighed, som tilfredsstiller det hungrende verdensmarked anført af kineserne. Lidt firkantet kan man sige, at brasilianerne opdyrker deres enorme landsbrugsområder og intensiverer dyrkningen i en hastighed, som infrastrukturen slet ikke kan følge med til - trods store investeringer.

 

Regn i såperioden

Sojaafgrøderne i Argentina har haft betydeligt større vejrlig modgang i afgrøderne end hos sin nordlige nabo. Megen regn i såperioden gav både forsinkelser og for dårligt såbed. Tørke og hedebølge i januar var også en stressfaktor, som har betydet, at forventningerne til den argentinske høst er skrumpet.

Som det næsten altid er tilfældet, er USDA mere konservativ end mange af de lokale analyseinstitutter, og derfor var det egentlig ikke den store overraskelse, at USDA kun nedjusterede den argentinske høst med 1,5 mio. ton til 51,5 mio. ton i deres seneste månedsrapport. Der synes dog at være konsensus i markedet om, at der venter flere officielle nedjusteringer af høstens størrelse.

Høstpres fra Sydamerika

Selvom sojaprisen i den seneste uge har været under pres – og blandt andet har leveret fem dage i træk med prisfald på Chicago, er det fortsat min overbevisning, at der er tale om en forbigående svækkelse, som dels er forårsaget af høstpres fra Sydamerika, dels af profittagning blandt fondsaktørerne. Dermed også understreget, at det nuværende prisfald skal bruges til køb, så halvdelen af forbruget frem til november er dækket.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle

1. JUN 00:00

SF