Talentudvikling efterlyses

Det er svært at finde driftsledere til de store bedrifter i Danmark, oplever organisationskonsulent. Der er et stort gab mellem ledere af små eller mellemstore bedrifter og de ledelseskompetencer som forventes, når der er over 10-15 ansatte.

Nogle bedrifter er vokset fra to til 12 medarbejdere på få år. Driftslederen kunne førhen være meget ude blandt sine medarbejdere og komme rundt i alle hjørner. Når bedriften udvider, bliver han pludselig tvunget til at sikre sig struktur på arbejdspladsen. Sikre, at der er en afløser ved sygdom, at teamet fungerer, og alle føler sig tilpas på arbejdspladsen.

Thomas Asmussen er organisationskonsulent og arbejder blandt andet med store landbrug i Danmark og udlandet. Han ser en stigende efterspørgsel på udviklingen af lederkompetencer i landbruget, og det er mange steder en udfordring for landmanden.

Landbrugets ledelsesbehov begynder i stigende grad at ligne andre erhvervsvirksomheders. Mange store bedrifter danner ledergrupper i takt med, at bedrifterne vokser, og det stiller nye krav til driftslederne.

»Historisk set har landmænd haft fokus på, at driftslederen, man valgte, var den fagligt bedste. Men det kan være svært at træde ind som leder, når man er den fagligt stærke. Fordi lige så snart bedrifter får fem-syv ansatte, har lederen ikke længere mulighed for at samle op på det hele. Så der kan han komme i et dilemma, fordi han har svært ved at overlade noget af det faglige til sine medarbejdere,« fortæller Thomas Asmussen.

Behov for talentudvikling

»En god driftsleder er en, der kan skabe sammenhænge i bedriften og være med til at skabe meninger og sætte retning for medarbejderen,« siger Thomas Asmussen.

I en stor virksomhed vil en HR-afdeling typisk sørge for medarbejderudvikling og efteruddannelse. I landbruget har landbrugsskoler og foreninger taget sig af den del. Men Thomas Asmussen peger på, at det er helt centralt også at se på talentudviklingen. Også i dagligdagen. Ved at udvikle sine medarbejdere og skubbe dem gennem systemet sikrer man på længere sigt at have kvalificerede medarbejdere til de opgaver, som fremtiden vil stille.

»Hvis landbruget stadig kommer til at udvikle sig i den fart, det har gjort de sidste fem-ti år, så vil der altså mangle ledere med de nødvendige ledelseskompetencer, hvis vi ikke begynder at udvikle landbrugets ledere og ledertalenter,« understreger Thomas Asmussen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle

1. JUN 00:00

SF