Danske dyr skal lette belgiske kælvninger

To kødkvægsavlere har netop solgt en tyr og en kvie til stor belgisk avlsorganisation, som retter sit fokus mod letfødte kalve.

Det årelange danske avlsarbejde for at give flere letfødte blåkvægskalve har netop udløst et salg af to blåkvægsdyr til racens hjemland Belgien.

Sælgerne er to sydvestjyske kødkvægsavlere, som med stolthed ser frem til, at deres dyr indtræder i avlsprogrammet hos den belgiske avlsorganisation BBG.

Den belgiske organisation sælger genetik i 55 lande og sælger på årsbasis op mod fire mio. strå af blåkvæg. Og selv om problematikken vedrørende kejsersnit på blåkvægskøer ikke fylder betydeligt i det belgiske mediebillede, har BBG valgt at øge sit fokus på genetik, hvor lette kælvninger prioriteres højt.

»BBG sælger en del sæd til hollandske landmænd, og her begynder problematikken omkring kejsersnit at fylde mere og mere. Og det fik dem til at kigge på os«, fortæller Kent Falk, Ribe, som er den ene af de to danske sælgere.

Tog selv kontakt

Tilbage i januar tog Kent Falk sammen med den anden sælger, Allan Johansen fra Varde, til Belgien for at studere avl med blåkvæg. Her mødte de en repræsentant fra BBG, som siden fulgte op med et besøg i Danmark i forsommeren.

»De virkede meget interesserede i vores arbejde for at undgå kejsersnit ved at avle efter letfødte kalve. Vi viste dem forskellige besætninger i Danmark, og to uger efter rundturen fik vi en konkret forespørgsel på en tyr og en kvie«, fortæller Kent Falk.

Han modtog sammen med Allan Johansen et bud på dyrene, som de takkede ja til. Herefter begyndte et arbejde med at få udtaget blodprøver, som skulle sendes til Belgien til analyse. Da alle prøver var negative, kunne det første danske salg af blåkvæg til Belgien siden 80erne gennemføres.

Flere salg på vej

I Belgien skal kvien efter alt at dømme indgå i et skylleprogram, og tyren ventes sendt til sædaftapning med henblik på især at producere sæd til krydsningsbrug ved malkekvæg.

I løbet af de kommende måneder sender Allan Johansen og Kent Falk fire tyre til sædproduktion i bl.a. Tyskland, hvortil Kent Falk allerede har solgt fire tyre.

»Både Allan og jeg har avlen med blåkvæg som en hobby ved siden af andet arbejde. Og når vi nu bruger en del tid på det, er det rart, når anstrengelserne bærer frugt, og vi får solgt nogle avlsdyr«, siger Kent Falk.

Faktaboks

De to besætninger

  • Allan Johansen har 10-12 blåkvægsdyr.
  • Kent Falk har 10 blåkvægskøer, en enkelt Piemonteseko samt opdræt.
  • I begge besætninger anvendes genetik fra flere lande.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.