GMO eller ej: Køerne præsterer samme ydelse

Mælkeydelsen påvirkes ikke af en omlægning til non-GM fodring. Men restbeløbet stiger.

Der bliver ikke mindre mælk i tanken eller mindre produktivitet ved omlægning fra fodring med GM-holdige fodermidler til non-GM fodring. Til gengæld bliver restbeløbet betydeligt højere.

Det viser en opgørelse baseret på foderkontroller fra 1.550 danske besætninger i 2019, hvor der i de 400 besætninger blev praktiseret non-GM fodring.

På tværs af besætningerne blev der opnået en ydelse på 30,5-30,7 kg EKM pr. ko pr. dag i jerseybesætninger og 34,6-34,9 kg EKM pr. ko pr. dag i besætninger med stor race.

Fodereffektiviteten er opgjort til 1,43-1,44 kg ts pr. kg EKM i besætninger med stor race og 1,54-1,56 kg ts pr. kg EKM i jerseybesætninger.

I non-GM jerseybesætninger var restbeløbet 54,72 kr. pr. ko pr. dag mod 50,29 i GM-fodrende besætninger. Besætninger med stor race hentede 1,98 kr. ekstra pr. ko pr. dag ved non-GM fodring.

»Tallene udtrykker ingen nævneværdig forskel mellem de to fodringsformer, når man ser på ydelse og effektivitet, men en markant forskel i restbeløbet pr. ko« konkluderer Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent hos Seges, Husdyrinnovation.

Mere raps og fosfor

Der hvor man finder forskel mellem GM og non-GM fodring, det er på kraftfoderniveau. I besætninger med stor race anvendes der lidt mere kraftfoder ved non-GM fodring, hvorimod jerseybesætninger anvender lidt mindre.

Læs mere om non-GM fodring i Magasinet Kvæg, der udkommer 8. september.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.