Her er opskriften til at undgå varmedannelse i kvægfoder

Vi ser stadig for mange problemer med varmedannelse i foderet.

Af Morten S. Thomsen, kvægchef, Sagro

Igen i år ser vi en betydelig nedgang i produktion, når højsommeren rammer Danmark i juli måned.

En nedgang i leverancen på op mod 2 kg mælk fra ca. den 20. juli er et mere eller mindre generelt billede, og dyrlæger melder om stor travlhed, og mælkekvaliteten er faldene.  Der er således udfordringer nok ved at lave mælk om sommeren.

Det vil være vanskeligt at komme gennem de varme perioder uden påvirkning af dyr og produktion. Vi kan foretage investeringer i ventilation og køling, herunder køling af tagflader for forholdsvis små penge, men den del af problemerne, som skyldes brist i produktionsgennemførelsen, bør vi blive bedre til at modvirke.

Undgå varme i foderet

Varme i foderet er der talt en del om de seneste år, og der er kommet gode produkter på markedet til stabilisering af foderet, men vi ser stadig for mange problemer med varmedannelse.

Vi kommer ofte for sent i gang med at forholde os til dette varmeproblem, hvorfor der allerede er sket betydelig tab i produktionen, når det varme foder erkendes.

Vi kan principielt gøre to tiltag: Enten erkender vi at dette problem er årligt tilbagevendende, hvorfor vi i perioden maj- oktober konsekvent anvender varmehæmmede syreprodukter eller lignende i vores foder.

Alternativt kan vi lave et kontrolsystem på ejendommen, hvormed vi hurtigere fanger varmeproblemet. En del af problemet i at opdage varmedannelse skyldes, at der er flere foderborde, flere rationer, og måske flere ejendomme der fodres på.

En objektiv metode kunne være:

  • 1. Fyld en mindre balje med nyblandet foder og noter temperaturen, spanden stilles i skyggen.
  • 2. Tjek temperatur hen på aftenen.
  • 3. Tjek temperatur, inden der blandes nyt foder om morgenen.
  • 4. Stiger temperatur i løbet af natten, tilsættes eller øges syremængde i den nye blanding.

Metoden er objektiv ved at temperaturen måles, det er ikke en vurdering af varmen med hånden, og systematisk ved at vi gør det hverdag og løbende noterer temperaturer.

Metoden kræver et minimum af dagligt merarbejde, men kan  vi reagere tidligere på begyndende varmedannelse vil vi slippe for mange sundhedsproblemer og modvirke tab.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.