Kend dit græs!

Æder køerne ikke mere en 1-3 kg TS ude, er det lang tid for dem at være væk fra foderbordet mellem to malkninger. Der er for økologer krav om ”mest mulig afgræsning”, så det er helt okay at reducere tiden ude til 2,5-3 timer og så give mere foder inde

Af Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark


Kvaliteten på afgræsningsgræsset har virkelig lidt under varmen og tørken i august. Når vi i ØkologiRådgivning Danmark kigger tilbage på de sidste fire frisk græs analyser, vi har taget rundt omkring i landet i forbindelse med vores Eliteafgræsning, er der en tydelige og måske lidt kedelig tendens.

Fordøjeligheden og sukkerindholdet er begge lave, og noget under niveauerne fra juli. Proteinniveauerne, som plejer at stige på nuværende tidspunkt, ser vi heller ikke. Generelt konkluderer vi, at græskvaliteten i august lå noget under hvad vi har set andre år. Og noget under afgræsningsprognosen også.

Ved nærmere eftertanke er det ikke overraskende, da det er kendt viden, at græs går i dvaletilstand ved temperaturer højere end 25 grader. Her falder sukkerproduktionen i græsset gevaldigt samtidig med, at ligninen i cellevæggene bliver noget tungt fordøjeligt. 

To ud af de fire analyser er på vandede jorde, og så med øjet rigtigt fine og appetitlige ud, samt at markerne så ud til at være i vækst. Køerne og analyserne taler dog sit tydelige og modsatte sprog, og der har således været behov for mere energi på foderbordet end først antaget, selvom der i foderplanerne i forvejen var taget højde for ekstra energi i forbindelse med hedebølgen. Ligeledes har vi ikke kunne regne med det forventede proteinniveau, da kløveren heller ikke har haft det godt. 

Og der er desværre ikke udsigt til bedring på den front. I hvert fald ikke de fronter, der ikke har fået regn eller har kunnet vande. Har man i august haft mulighed for at holde sine marker vandede og grønne, kommer væksten nu, hvor temperaturen er faldet, hvis man fortsætter med at vande. Man kan dog diskutere om det økonomisk kan svare sig. Har man ikke vandet markerne i august, skal man overveje nøje, om man skal starte op igen, da der vil gå for længe inden væksten, rigtig kommer i gang. De eneste steder hvor det kan være fornuftigt at vande afgræsning nu, er hvor man kommer til at mangle grovfoder.

Dog skal ens vandingskapacitet prioriteres til majsene først.

Under alle omstændigheder skal man fintænke sine planer for fodringen og afgræsningen nu. Æder køerne ikke mere en 1-3 kg TS ude, er det lang tid for dem at være væk fra foderbordet mellem to malkninger. Og da der heller ikke længere er krav om afgræsning i seks lyse timer for økologerne, men et krav om ”mest mulig afgræsning”, er det helt okay at reducerer tiden ude til 2,5-3 timer og så give mere foder inde, når der er mindre græs. Dette noterer man i sin logbog, og så øger man udetiden igen, når regn og græsudbuddet kommer. Dette kræver også at man justerer i sin foderplan, så køerne fortsat får deres behov opfyldt.

Det er svært at sige at vi næste år bare kan være på forkant, for der findes som bekendt ikke et år der ligner året før. Men det man kan gøre, er løbende at tage frisk analyser af sin afgræsning, de koster ca. 400 kr. Så får man et hurtigt overblik at justerer efter, og man kan sikre sine køer energitildelingen, så ydelse ikke forsvinder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.