Kvægformand: Nul kalveaflivning fra 2022

"Vi anbefaler alle mælkeproducenter, at der ikke aflives kalve fra den 1. januar 2022 med mindre det sker af hensyn til sygdoms- og dyrevelfærdsproblemer", sagde Chr. Lund i sin årsberetning.

Forbrugerne går meget op i dyrevelfærd, og bryder sig ikke om, at kalve aflives umiddelbart efter fødslen. Aflivning af raske jersey tyrekalve ved fødsel har længe været en diskussion og et etisk kritikpunkt af branchen. Det påpeger Chr. Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg som aflagde beregning på kvægkongressen mandag formiddag.

Det forholder Landbrug & Fødevarer Kvæg sig til med et nyt mål.

”Vi ønsker nu at tage det fulde skridt og det ansvar, at vi anbefaler alle mælkeproducenter, at der ikke aflives kalve fra den 1. januar 2022 med mindre det sker af hensyn til sygdoms- og dyrevelfærdsproblemer”, sagde han.

Chr. Lund erkender, at det er en ambitiøs målsætning, som er blevet drøftet intenst med Dansk jersey og med mejerier og slagterier i regi af L&F. Og de er enige om, at anbefalingen meldes endeligt ud inden for en kort tidshorisont, når de sidste detaljer er på plads.

Kønssorteret sæd

Erhvervet har igennem forskning og udvikling i en årrække arbejdet på at skabe grundlaget for en højere værdi af kalvene – især igennem vores avlsarbejde. Det er til dels lykkedes, og antallet af aflivninger er allerede blevet reduceret betydeligt.

Bl.a. har Viking Genetics arbejdet mod måle ved at omstille deres sædproduktionen, så de kan levere kønssorteret jerseysæd til alle insemineringer i Danmark fra 2021. Samtidig videreudvikler Viking Genetics et pris- og kvalitetsmæssigt godt alternativ i form af kønssorteret hanlig kødkvægssæd.

Bedre rådgivning

DLBR og Viking Genetics arbejder desuden sammen om at udvikle og rådgive om målrettede strategier med forskellig anvendelse af hunlig- og hanlig kønssorteret sæd og effektiv produktion af krydsningskalve til opfedning.

Endelig arbejder L&F for at de koblede præmier til slagtekreaturer fastholdes på 180 mio. kr. i den kommende EU-reform af landbrugsstøtte i perioden 2021 – 2028.

Emneord Kvægkongres

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.