Landmænd byggede velfærdsstald for to mio. kr - pengene er hurtigt tjent hjem

Nykælverne har fået meget mere plads til at hvile og æde og adgang til egen robot i Nørgård Agros nye stald.

Når man laver én stald til én bestemt gruppe køer, kan man hurtigt få indblik i, hvordan de er, og hvad de kræver.

Det er en af de vigtige erfaringer, som Anders Nørgård har tilegnet sig, efter at han og faderen Steen i begyndelsen af august tog en ny stald i brug, hvor der er plads til 50 nykælvere og 25 højdrægtige køer.

Tidligere blev nykælverne fordelt ud i de fire hold med køer i den store stald. Her så Anders og Steen Nørgård ikke, hvor meget fuldfoder nykælverne reelt æder, og om de æder det propylenglycol, som blev doseret i malkerobotternes trug.

"Nu, hvor de går i deres eget hold, kan jeg se, at de æder 70 procent af det, som en ko længere henne i laktationen kan æde. Og propylenglycolen kan de slet ikke lide. Det har vi fjernet igen, for truget svømmede over af det til sidst«" fortæller Anders Nørgård og ryster på hovedet med et grin.

Ved at samle nykælverne i en stald for sig er der også kommet mere ro på i den store stald.

"Vi henter ikke rigtig køer derinde mere, for de går jo her. Jeg kalder dem ballade-holdet, for de skal malkes ind, og kvierne skal lære robotten at kende. Men det er rart at samle balladen ét sted", mener han.

Byggede selv

Stalden er opført som en relativt åben dybstrøelsesstald med udvendigt foderbord. Der er isoleret tag for at reducere varmedannelsen i dybstrøelsen, og der er fri kotrafik til malkerobotten, som er placeret i et ligeledes halvåbent hus.

"Det bliver selvfølgelig lidt spændende til vinter, men jeg tror, at det går", lyder det fortrøstningsfuldt fra Anders Nørgård, som selv har stået for indkøb, aftaler og det fysiske byggeri sammen med gårdens medarbejdere.

Egenindsatsen betyder, at byggeprisen inklusiv malkerobot og en stor løbegård kan holdes på to millioner kroner for 75 ko-pladser.

Anders og Steen Nørgård har samlet input fra sælgere af malkeudstyr og inventar og konsulteret en byggerådgiver på indretning og mål.

"Det var inventarsælgeren, der foreslog løbegården. Det forslag er jeg glad for i dag, for køerne kan godt lide at gå derud. Og det er praktisk, når vi skal muge ud, fordi alle køer kan samles dér", fremhæver Anders Nørgård.

Inklusiv løbegård er der 25 kvadratmeter til hver ko. Ved foderbordet er der 120 cm pr. plads.

"Det er selvfølgelig lidt svært at sætte kroner og øre på de synergier, som vi oplever rundt om på bedriften som følge af den nye stald. Men blot ved at se på nykælvernes præstation er jeg ikke i tvivl om, at stalden hurtigt tjener sig hjem", vurderer Anders Nørgård.

Guld til biogas

At det blev dybstrøelse i stedet for sengebåse, er dels pga. den lavere byggepris, men også at dybstrøelsen er i høj kurs i gårdens biogasanlæg.

Efter planen skal dybstrøelsen muges hver tredje-fjerde uge, og der strøes syv-otte kg halm pr. ko pr. dag.

"Det lave forbrug skyldes, at køerne har så god plads. Og det skulle også gerne smitte positivt af på yversundheden", siger Anders Nørgård.

Faktaboks

Den nye stald:

  • Opført ved selvbyg.
  • Dybstrøelse med plads til 50 nykælvere og 25 goldkøer.
  • Inventar fra DanEgtved og malkerobot fra Lely.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.