Landmand: Det var en dejlig overraskelse, at vi vandt en kvalitetspris

Blog fra malkebedriften: Tiina og Birger Olsen er netop blevet hædret af Arla for god mælkekvalitet.

Af Tiina Olsen, fortalt til Peter W. Mogensen

Det kom som en dejlig overraskelse, at vi blev udnævnt som kvalitetsmestre i vores Arla-kreds. Vi ved godt, at vi har en høj sundhed og god mælkekvalitet, men at den var den bedste i kredsen, overraskede os lidt.

I 2020 leverede vi mælk med et gennemsnitligt celletal på 130.000 og 10.000 i kimtal. Der var intet kasseret mælk og ingen uheld med antibiotika. I DMS kan jeg se, at vi kun har haft 0,09 yverlidelser pr. årsko de seneste 12 måneder.

De gode resultater kommer af håndværk og sunde køer. Vi har ikke en ny stald og vi malker ikke køer fra, fordi de har højt celletal. Alt det mælk, som må komme i tanken, kommer i tanken.

på inspirationstur

I denne tid har vi fået mulighed for at besøge nogle kollegaer for at samle inspiration til vores kostald. Vi har blandt andet besøgt Anderstrup Holstein. De har også en gammel stald, ligesom vi, så vi kiggede efter muligheder for at øge køernes komfort. Og selvfølgelig skulle jeg også kigge køer. Vi besøgte også en øko besætning med en ydelse på 14.000 kg EKM og 53.000 kg EKM i livsydelse. Det var imponerende! Man skal lære fra de bedste. 

Der er ikke specifikke ting, vi kigger efter. Det er helt generelt løsninger til at opnå mere komfort. Vores malkestald skal også renoveres i løbet af de kommende år. Maskinerne fungerer fint, men jernet er ved at være træt, så det skal vi have kigget på.

Køerne holder ydelsen

Stakken med fodervikke er tømt og vi har derfor skiftet til byghelsædsensilage. Det har køerne ikke bemærket, for de holder ydelsen fint. Vi har nu i flere måneder haft en dagsydelse på 35-36 kg EKM, hvilket vi er meget tilfredse med. Vi fodrer med cirka 60 procent grovfoder og 40-45 procent korn og rapsskrå, så den høje ydelse er grovfoderets fortjeneste.

Jeg følger også lidt med i, hvordan de enkelte afstamninger klarer sig. Vi har både Semex- og Viking-genetik og lige nu er det første- og andenkalvs Semex-køerne, som giver mest mælk. 

Vi har også fået gentestet nogle kviekalve. Jeg avler ikke efter NTM, så det betyder ikke så meget, hvor højt de tester. Vores køer er generelt så gode, at det ofte kun er én egenskab pr. ko, som ikke er helt så god som ønsket. Så når jeg skal vælge tyr, vælger jeg en tyr, der kan gøre denne egenskab bedre. Det er et godt hjælpeværktøj at bruge de genomiske test i avlsarbejdet

Foråret banker på

Køerne er begyndt at komme lidt mere ud, når vejret er solrigt og uden for meget blæsevejr. De nyder det.

Vi forventer at starte med at køre gylle i weekenden, for nu er foråret vist på vej.

Faktaboks

FAKTABOKS

Tiina Olsen

  • Driver med sin mand Brunhavegård på Læsø. Blogger til Kvæg Plus
  • 175 holstein-årskøer plus opdræt og opfedning af tyrekalve, der er krydset med Charolais og Blonde d´Aquitaine, plus Holstein-tyre, ialt 450 dyr
  • Ydelse: mål er 11.500 kg EKM pr. år, ligger lidt under lige nu.
  • Løsdriftsstald fra 1999, sengebåse, nye spalter, nye madrasser og kobørster i 2018. Gummimåtter i malkestalden og returgang i 2019.
  • Malkestald, 2 x 12 sildeben
  • 425 hektar agerjord med byg, havre, rug, slætgræs og dertil kommer ca. 200 hektar strandeng

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.