Landmand: Sådan bekæmper jeg salmonella i seks trin

Se de seks trin for bekæmpelse af salmonella hos kalveproducent Christian H. Warming, Ribe.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet KVÆG, marts 2019.

Kalveproducent Christian H. Warming, Ribe, har bl.a. indført faste procedurer for rengøring, som tager hensyn til staldenes forskellighed.

Derudover tjekker han leverandørernes salmonellastatus med værktøjet KalveTjek, før
han siger ja til at modtage kalve.

Christian H. Warming blev besøgt på et tidspunkt, hvor han var i gang med at bekæmpe salmonella, så han kunne rykke tilbage til status 1 fra status 2.

 

Christian H. Warming skifter tøj og støvler, når han går fra et staldafsnit til et nyt. Han starter altid hos de mindste kalve, som mælkefodres og slutter sit staldarbejde hos de ældste kalve. Skift af tøj og støvler skal modvirke, at smitte fl yttes mellem hold. Aktuelt er småkalve fri for salmonella, imens der er fundet positive dyr blandt de ældste.

 


I afsnittene med dybstrøelse muges og rengøres boksene grundigt mellem to hold kalve. Der modtages nye kalve og flyttes rundt én gang om måneden. Efter udmugning vaskes bokse og inventar med lunkent vand, derefter sæbes ind, vaskes ned med lunkent vand, desinficeres og der afsluttes med to gange kalkning.

 

Det faste gulv i slutfedestalden er en kilde til smitteoverførsel. Når tyrene skider, kan gødningsklatter flyve ud på foderbordet, hvor det kan indtages af andre kalve. Christian har lejet staldene og kan ikke ændre til spalter. I stedet kører skraberne frem og tilbage hele tiden.

 

Christian H. Warming har ændret fodringen, så tyrene nu får fuldfoder fremfor kalveblanding. Det har givet roligere dyr, som ikke stresser så meget rundt i boksene som tidligere. Når dyrene løber rundt, er der risiko for, at de afsætter gødning, hvor andre dyr æder.

 

I samarbejde med sin dyrlæge har Christian H. Warming udarbejdet en handlingsplan for sanering af salmonella. Den er udarbejdet, så tiltagene er realistiske at gennemføre. Herudover har Christian H. Warming fået udtaget blodprøver af kalvene for at finde ud af, hvem der er smittede og ikke smittede.

 


Kalvene mælkefodres til de vejer 75 kg. Når kalvene har drukket mælken, tages trugene væk, så de kan vaskes og tørre ud inden næste mælkefodring. Når Christian H. Warming modtager kalve, får vognmanden ikke lov at komme i stalden. Det samme gælder ved udlevering til slagtning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.