Mælkeproducent jubler: Flot grovfoderhøst - majsen og femte slæt i hus mellem byger

Blog fra mælkebedriften: Ole Lind afsluttede grovfoderhøsten sidste uge med femte slæt græs. Også majsen er kommet i hus trods regnvejr gennem sidste halvdel af snitningen.

Af Ole Lind, mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Majshøsten blev afsluttet fredag 4. oktober, og så fik vi taget 5. slæt græs mandag 7. oktober, så nu er vi helt færdige med grovfoderhøsten for i år.
 
Vi skårlagde 97 hektar græs allerede  torsdag d. 3. oktober i godt føre, for fredag var vi optaget med at snitte majs, og lørdag havde min medarbejder på opgaven fri.
 
Jeg synes, det var et passende tidspunkt at få taget græsset på, så det kan nå at få lidt pels igen, også af hensyn til kløveren.
 
Skårlægning klarer vi selv med vores Krone butterfly-skårlægger. Søndag aften kom maskinstationen med to river og rev græsset sammen, og mandag morgen kl. otte blev det snittet af maskinstationen og kørt sammen i silo. Vi deltog selv med et par vogne til frakørsel plus en gummiged til at køre i stakken.

Puslespil med vejr og folk

Græsset fik lov at ligge på marken fire dage, men det var der altså gode grunde til. Det sker der heller ikke noget ved på denne tid af året.

Det er altid noget af et puslespil at få det hele til at passe med maskinstation, folkehold og vejrudsigt. Vejrudsigten kan jo ændre sig, og maskinstationen skal man gerne lave en aftale med nogle dage i forvejen.
 
Femte slæt har givet en pæn stak, og jeg forventer et udbytte på 1.000 FE pr. hektar, måske lidt mere. Det var lidt for vådt, så tørstofprocenten er nede på 26-27, men jeg synes det er ok på denne tid af året.
 
I alt for årets fem slæt tror jeg, at vi lander på et udbytte på ca. 10.000 FE pr. hektar. Det har været fem gode slæt, uden nogle dårlige i blandt. Det er en ganske god høst i betragtning af, at det er på sandjord.
 
Kvaliteten af græsset har generelt også være i orden med omkring 30 procent tørstof, bortset fra første og sidste slæt, hvor tørstofprocenten lå lidt lavere på 26-27.

Majshøst over to dage

I år har vi haft 67 hektar majs fordelt på tre sorter, hvoraf den ene sort dyrket på grønjord har været tidlig, for at få høsttidspunktet til at passe med de to andre sorter.
 
Maskinstationen snittede de første 22 hektar majs mandag 30. september med en 12-rækket Claas finsnitter. Majsen var her mere moden end på det øvrige areal, så derfor tog vi dem lidt før end resten, og så kunne vi nå at få pløjet og så vinterrug på de 17. hektar i løbet af de næste to dage.
 
De sidste 45 hektar majs blev snittet fredag 4. oktober. På grund af truende regnvejr begyndte vi kl. fire om morgenen. Kl. 10, da vi var halvfærdige, begyndte det at regne, og det småregnede det meste af tiden, til vi var færdige.
 
Når man er i gang, må man fortsætte høsten, for vi kan ikke have en halv stak til at stå åben, og maskinstationen skal også videre til næste opgave dagen efter.
 
Det gik trods alt også med føret, selv om vi sad fast 10-15 gange. Planterne når heller ikke at suge vandet til sig, og vandet render af, så snitningen er ikke et problem i regnvejr.
 
I majshøsten deltog vi med to vogne til at køre fra og en gummiged til at køre i stak.

Majs af god kvalitet 

Jeg har ikke fået lavet analyser af majsen endnu, for den skal helst ligge en måned. Men majsen er fin grøn hele vejen ned, og der var nogle store kolber, så jeg er ikke i tvivl om at vi har fået en god majshøst hjem af god kvalitet. I majssnitteren kunne vi aflæse en tørstofprocent på 31, men vi glæder os til at få den endelige analyse.
 
I siloen har vi endda majsensilage fra 2018-høsten liggende til et forbrug frem til marts 2020. Sidste år høstede vi også godt i majsen, fordi vi vandede, og der blev en del solgt på roden.
 
Nu er vi klar til at gå i vinterhi. Det er også rart, at der efter en sæson bliver lidt luft igen, og at mandskabet kan få nogle fridage. Medarbejderne har også haft rigtig mange timer på sådan en uge, men de kan nu godt lide det, så det gør ikke så meget.

Faktaboks

Ole Lind

  • Mælkeproducent, Nørre Snede, blogger for Kvæg Plus
  • 330 årskøer, Holstein
  • Sengebåse med madrasser
  • Fem malkerobotter, DeLaval, og HerdNavigator
  • Markbrug på ca. 270 hektar; 50 ha majs, 100 ha slætgræs, 75 ha vinterrug, 50 ha vårbyg, græsmarker

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.