Mælkeproducent: Køerne bliver på græs i hvert fald oktober ud

Blog fra mælkebedriften: Niels Peter Landmark har travlt med at hente kvier ind fra marken til eksport, og så har han planer om at lade køer og ungdyr gå på græsmarkerne frem til 1. november, medmindre føret bliver for smattet.

Af Niels Peter Landmark, økologisk mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg sælger en del kælvekvier for tiden, både lav- og højdrægtige, og enkelte førstekalvskøer.

Jeg har lige været i marken i dag (tirsdag, red.) for at hente to kvier hjem, som skal afsted i morgen tidlig, plus et par stykker som skal kælve snart. Det bruger jeg en del tid på for øjeblikket.

Jeg har sendt fem dyr afsted i den forløbne uge, og skal af med fem andre i løbet af den næste uge. Formentlig skal der også nogle væk om 14 dage. Der kommer også nogle førstekalvskøer af sted, som skulle have været solgt som kvier, men som jeg har overset - jeg har alt for mange dyr i øjeblikket.

Priserne ligger på et ok niveau i omegnen af 10.000 til 10.500 kr. pr. dyr, afhængig af om jeg har brugt kønssorteret sæd. Hvis kvierne ikke er blevet med kalv de første par gange, holder jeg igen med kønssorteret sæd, selv om det giver en lidt lavere pris.

Desværre er der ikke noget marked for økologiske dyr lige nu.

England og Irland, som købte økologiske dyr tidligere, er gået i stå på grund af Brexit og kursfald på pundet. Derfor sælger jeg alle dyr som konventionelle. Mange af dem sælges lige nu til Grækenland - hvorfor ved jeg ikke, og også nogle til Rusland.

Masser af græs på marken

Både malkekøer og ungdyr går fortsat ude i dagtimerne, for der er masser af græs. Hvis det ikke regner hele tiden, vil dyrene også gerne ud.

Jeg regner med, at de skal gå ude til i hvert fald 1. november. Det eneste, der kan forhindre det, er, hvis det hele bliver for smattet og føret for dårligt. Vi fik 100 mm nedbør for en uge siden, og det er ved at være trukket væk igen. Den slags skal der selvfølgelig ikke komme alt for meget af.

De sidste par uger har dyrene været inde om natten, fordi mørket tog til. Derfor er jeg så småt begyndt at fodre med ensilage. Pt. er jeg nok oppe på ca 10 FE pr. dag med ensilage, og så æder de vel 3-4 FE pr. dag i græs.

Jeg regner med at tage 5. slæt græs ca. 20 oktober, så siloerne bliver fyldt op i år.

Kalve på afvænning

I år har alle kalve født siden april, ca. 20 stykker, gået på græs de første tre måneder med deres mor. Sidste år, da jeg begyndte med at lade kalvene være hos deres mor den første tid, var det kun tre-fire kalve. Så det er en proces, jeg først er ved at lære.

Jeg har nu afvænnet 10 af de 20 kalve. Både kalv og ammeko brøler noget, når de bliver adskilt.

Ved afvænning kommer kalvene først ind i kostalden en uge eller to tid sammen med en lavtydende ko, som de kan patte lidt på, og de får noget foder ved siden af. Derefter komme de i bokse i en anden stald uden ko et par dage og er lidt utilfredse der.

Jeg har ikke de rigtige bokse, der passer til formålet. For dilemmaet er, at hvis en ko kan få hovedet ud igennem tremmerne, så kan kalvene løbe ud af boksen. Og på den anden side, hvis kalvene ikke kan løbe igennem tremmerne, så kan en koen heller ikke få hovedet igennem.

Som det er nu, løber kalvene ud af boksen af og til. Det gode er så, at de ikke løber langt væk fra deres plejemor, og så det går vel nok som det er.

Faktaboks

Niels Peter Landmark

  • Økologisk mælkeproducent, Vejen. Blogger for Kvæg Plus
  • 55 Holstein årskøer
  • Opdræt: Kvier løbes med kønssorteret sæd, halvdelen af køerne krydses med Hereford. Tyrekalve sælges til opfedning.
  • Ydelse: 10.000 kg EKM, tallet er stigende
  • Alle malkekøer går på dybstrøelse, en De Laval malkerobot fra 2011
  • Økolog siden 2009
  • 55 hektar ejet og forpagtet: græs, foderkorn, helsæd og vinterraps

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.