Overblik: 12 madrasser til køer - trykket skal fordeles på hele kloven
Koen skal kunne træde sikkert ned i madrassen og samtidig stå fast, anbefaler bygningskonsulent Robert Pedersen. Se oversigten med gennemgang af specifikationer for 12 madrasser på det danske marked.

Af Anne Sofie Hougesen

»Min ønskemadras er en tolags-måtte med syv cm latex som underlag og en helt tynd overdug. Den skal være tynd for, at den kan give sig, når koen lægger sig.

Derudover skal madrassen være skridsikker og give mulighed for, at kloven kan trykkes ned i madrassen. Det vil gøre madrassen skridsikker og fordele trykket under hele klovens trædeflade, når hun rejser sig«, siger bygningskonsulent hos BK NORD, Robert Pedersen.

Koen skal derfor kunne træde sikkert ned i madrassen og samtidig stå fast.

Hvis overdugen er for glat og stram, vil koen skride. Det handler derfor om fleksibilitet og elasticitet af madrassen, så koen kan træde dybt nok ned til at stå fast.

Derudover er det afgørende, at madrassen skal være tilpas blød til at forme sig efter koens krop, så vægten vil blive fordelt, og tryksår undgås samtidig med, at madrassen skal genfinde sin facon, når koen rejser sig.

Ru og slidende

»Madrassen skal ikke være for ru, da det kan føre til hårafslid på haserne, og dette er en uheldig situation.

Ruheden vil dog blive mindre med tiden, da gødningen vil tage toppen af ruheden, men det kan være uheldigt, hvis det samtidig fører til et fugtigt og uhygiejnisk leje, som bl.a. kan gå ud over yverets renhed og sundhed.

Madrasserne skal holdes tørre og rene«, siger Robert Pedersen.

Der er med tiden kommet et øget fokus på dyrevelfærd, og det har skabt et øget fokus på et godt liggeunderlag for køerne.

Koens madras har stor betydning for komfort og ydelse Kvæg Tirsdag 1. maj 2018 · 13:05

Sengeinventaret

Køer bruger en stor del af dagen på at ligge ned, og derfor er behovet for en god madras stort.

Robert Pedersen understreger tillige vigtigheden af en korrekt indretning af sengebåsen. Hvis sengeinventaret er uheldigt indrettet, vil koen have svært ved at rejse og lægge sig.

Det medfører, at hun lægger sig og rejser sig færre gange, hvilket igen bevirker, at koen får længere perioder, hvor hun ligger ned uden stillingsskifte, hvilket skal undgås. Samtidig bliver den totale liggetid i døgnet kortere, hvilket også er uheldigt.

OVERSIGT: 12 madrasser 

Madras 1-3

Madras 4-5

Madras 6-8

Madras 9-10

Madras 11-12

Artiklen blev første gang publiceret i Specialmagasinet Kvæg nr. 1 april 2018.

Faktaboks

Fem gode råd fra eksperten

  1. Koen skal kunne træde sikkert ned i madrassen og samtidig stå fast
  2. Madrassen skal forme sig efter koens krop
  3. Undgå ru madrasser, da det kan føre til hårafslid på haserne
  4. Det er vigtigt, at madrassen ikke klasker sammen med tiden, og hertil har latex sammensætningen stor
  5. betydningInventaret i sengebåsen er altafgørende for, om koen har svært ved at rejse og lægge sig
 Eksperten
  • Robert Pedersen
  • Bygningskonsulent hos BK Nord
  • Specialer: Landbrugsbyggeri til kvæg

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.