Pas nu på digital hos kvierne!

At Digital Dermatitis ved kvierne koster DB ved køerne er ikke ny viden, så hér en lille opfriskning

SimHerd beregninger viser, at DB pr. årsko er lavere, hvis Digital Dermatitis (DD) er udbredt hos kvierne. Et nyere studie fra Wisconsin har fundet, at DD hos kvierne nedsætter ydelsen, frugtbarhed og sundhed i 1. laktation. Den økonomiske betydning af DD blandt kvier afhænger af forekomsten af sygdommen blandt kvierne, men også blandt køerne. Desuden afhænger betydningen af besætningens ydelsesniveau samt reproduktionseffektivitet. 

Prioritér opgaven

I mange besætninger er forekomsten af DD, ved selv små kvier, ofte undervurderet. En kvie, der har DD har ondt. Hos ungdyr, hvor benstilling og klovens vinkel endnu er under udvikling, når dyret smittes første gang med DD, kan det få alvorlige følger. Her kan et DD angreb bevirke, at klovvinkel og dermed benstilling og ballehorn permanent bliver deformt. Dyrene bliver høje i dragten (bagtil i kloven), hvorved klovvinklen forøges og bøjesenerne bliver for korte. Hun får en forkert gang og bruger sit bevægeapparatet forkert. Hun ligger for meget ned og kommer til foderbordet for få gange, og det går hurtigt ud over tilvæksten. Men mindst ligeså alvorligt er det, at hun allerede her har fået en ”skade”, som betyder noget for hendes holdbarhed og dermed kommende livsydelse. 

Godt sengeleje

I forhold til forebyggelse af DD er det, som ved køerne, vigtigt at kvien tilbydes et godt sengeleje, så hun kommer væk fra det ofte fugtige gulv. Det indebærer både en blød madras i sengebåsene og en bås, der passer til kviens størrelse. Skridsikkert gulv er ligeledes vigtigt, da det sikrer at kvien kommer mere rundt i staldsystemet, og rigtig mange gulve trænger! Er kvierne på dybstrøelse længe, er der ofte behov for klovbeskæring, der sikrer en korrekt klovhældning, så huden på kloven kommer i mindst mulig kontakt med det fugtige gulvmiljø. Men vigtigst er det, at et dyr med DD forbindes med det samme, så hun helbredes hurtigt og smittepres reduceres. 

Forebyg

Mange landmænd har god effekt at klovbade som forebyggende effekt. Lad eventuelt bare kvierne gå gennem rent vand, så klovene holdes rene. Brug flytbare klovkar eller indarbejd et stationært klovbad i enden af en sengebåserække, ved at fjerne to sengebåse, som på billedet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.