Mælkeproducent finder fejl efter to måneder - lillebitte detalje gav skyhøjt kimtal

Blog fra mælkebedriften: Ole Lind har omsider fundet årsagen til, at kimtallet over en periode på to måneder er steget dramatisk og har været oppe at røre ved 400.000.

Af Ole Lind, mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg har haft store problemer med et voldsomt stigende kimtal over en periode på næsten to måneder. Det har været frustrerende. Heldigvis har vi nu omsider fundet frem til problemet og fået løst det.

Normalt har vores mælk et kimtal på ca. 30.000 (ICB). Men for godt et par måneder begyndte det at stige, først til 100.000 og så videre til 140.000 og helt op til 400.000 en enkelt gang, viste de prøver vi fik taget.

Det er jo helt vildt, og de har også haft ringet fra Seges og spurgt til om vi havde obeservation på det.

De høje kimtal betyder, at vi har fået et fradrag i mælkeprisen, skønsmæssigt 30.000 kr. på de to måneder.

Normalt er vores mælk klassificeret i den bedste kategori. Så det har været en dyr omgang.

De gange, jeg tidligere har oplevet høje kimtal, har jeg altid hurtigt kunne finde frem til årsagen på computeren, fx en vandvarmer der har drillet. Men så let gik det ikke i denne omgang.

Tjek af robot og køletank

Den første stigning i kimtallet faldt sammen med, at vi havde service på De Laval-robotterne 25. maj. Det er naturligt, at første mistanke faldt på servicebesøget på grund af datosammenfaldet - men det havde ikke noget med det at gøre.

Vi havde først servicefolk fra DeLaval ude og tjekke anlægget for at se, om det vaskede som det skulle. Og alt var fint og rent.

Så fik vi tømt køletanken for at tjekke den. Servicemanden var ude at kigge på den, og den var fin inden i. Der var en vaskestuds ved vaskeautomaten på køletanken, der havde en lille revne, så vandet kunne sive lidt under vasken. Kunne det være det? Så gik der en uge eller to, og vi fandt ud af at revnen i vaskestudsen ikke var problemet.

Derefter havde vi DeLaval til at gå robotterne igennem en gang mere, også under vasken. Det var igen fint over det hele.

Så kom vi i tanke om, at vi har overløb på køletanken, fordi vores tank ofte bliver fyldt op og render over engang imellem. Måske kunne det være overløbsstudsen? Så tømte vi køletanken igen og var oppe at kigge på studsen. Men der var ikke noget.

Mikserventil åbner ikke op

For ca . 14 dage mente DeLaval så, at årsagen til det stigende kimtal kunne være at finde i mælketanken på robotten. Her sidder en mikserventil, som bliver styret af en stempelblok, der blander mælken, inden den bliver pumpet ud til køletanken.

Hvis ventilen ikke åbner rigtig op, kan den stump stålrør, der går mellem mikserventil og tanken på robotten, og som man ikke kan se, være beskidt.

Det viste sig netop, at på en af robotterne åbnede ventilen ikke ordentligt op, fordi en af stempelblokkene var irret og ikke fungerede. Derfor blev rørstumpen, der er ca. en halv meter lang, ikke vasket og var temmelig beskidt. Denne lille fejl var altså nok til at kimtallet voksede eksplosivt.

DeLaval-teknikerne havde ikke været ude for lige præcis det problem tidligere, så de lærte også noget.

Robotten er fra 2008, men jeg mener ikke robottens alder har altafgørende betydning. Problemet med ventilen opstår nemlig, når der kommer kondensvand ind i trykluftsystemet, hvilket typisk vil ske om vinteren med store temperatursvingninger fra måske minus otte grader om natten op til plus grader om dagen.

Faktaboks

Ole Lind

  • Mælkeproducent, Nørre Snede, blogger for Kvæg Plus
  • 330 årskøer, Holstein
  • Sengebåse med madrasser
  • Fem malkerobotter, DeLaval, og HerdNavigator
  • Markbrug på ca. 270 hektar; 50 ha majs, 100 ha slætgræs, 75 ha vinterrug, 50 ha vårbyg, græsmarker

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.