Rådgivere er overraskede: Gode græsmarker er nu dårlige og bør pløjes

I Nordjylland må flere, ældre græsmarker nu kasseres efter frostskader.

Flere græsmarker i Nordjylland giver nu panderynker og dyb undren hos landmænd og rådgivere.

Græsmarkerne så nemlig i lang tid ud til at have overlevet vinteren og være klar til en ny sæson, men nu fremstår de visne med store huller uden græsmarksplanter.

Det fortæller planteavlsrådgiver Jens Bay, LandboNord.

"Vi har den seneste uge set en del eksempler på græsmarker, som vi tidligere på foråret vurderede som værende helt ok og i orden, som nu er så dårlige, at de bør lægges om," fortæller han.

Det er de seneste ugers hyppige nætter og dage med barfrost, som har taget livet af græsmarkerne, lyder vurderingen.

Kendetegnende for de nu dødsdømte græsmarker er følgende:

  • Fortrinsvis ældre marker med kløvergræs
  • Markerne har fået tilført gylle sent på sæsonen 2020.
  • Der er taget et sent slæt (november) eller afgræsset sent på sæsonen 2020.

Er man i tvivl om marken bør overleve, skal man tælle antal planter. På slætmarker skal der være 15-20 græsmarksplanter pr. meter sårække og der må ikke være større huller end en størrelse 45 sko.

"Hvis der er for få planter og for store huller, bør man lægge marken om. Måske så majs eller så en ny græsmarksafgrøde", anbefaler Jens Bay.

Man kan også vælge at iså nyt græs, men det vil typisk kun gavne marken i indeværende sæson, hvorefter den alligevel skal omlægges, påpeger Jens Bay.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.