Rådgiverne danser om landmændene - men hvordan skal rådene gives?

Ugen på spidsen: Kampen om at rådgive landmændene skærpes næsten dag for dag. Men hvad vil landmændene egentlig have, spørger denne uges klummeskribent.

Der er kamp om at rådgive danske landmænd, viser det opbrud i rådgiverbranchen, som fortsætter nærmest uge for uge.

Rådgivningscentre rekrutterer på kryds og tværs og placerer medarbejdere på adresser i konkurrerende centres pastorat. Eller kan man egentlig sige det i 2018?

Ikke nødvendigvis, siger blandt andet kvægformand Christian Lund, som til LandbrugsAvisen.dk sagde »at fremtidens kvægbrugere er ligeglad med, hvor folk sidder. De vil have specialister, og dem der kommer ud, skal kunne flytte viden ned på landmandens bundlinje. Ellers flytter kunderne«.

I weekenden lancerede en række tidligere DLBR-rådgivere, at de starter egen virksomhed med uafhængig rådgivning. Blandt visionerne og tilbuddene til kvægbrugerne lød, at der er rådgivning 24-7-365.

I sig selv er tanken om døgnrådgivning ikke ny. Den har centre før dem lanceret, og jeg er også overbevist om, at der ude i landet sidder rådgivere, som uden officiel udmelding gerne tager telefonen, hvis det brænder på hos en kunde efter almindelig telefontid.

Hvordan vil du rådgives?

Men hvordan vil nutidens og fremtidens kvægbrugere gerne rådgives? På staldgangen eller fra distancen? På Messenger eller snappen?

Ikke to kvægbrugere er ens, og der vil formentlig stadig være nogen, som efterspørger et staldbesøg med EFK, men mindst ligeså mange eller flere kan klare sig selv på foderkontroller, opgørelser og budgetter og har kun brug for rådgivning, når det virkelig brænder på. Og så skal det - med Christian Lunds ord - være en ekspert, som kan flytte noget. Nu!

Teknologien - både den vi kommunikerer med - men også den, som samler data, kan fjerne mange opgaver. Stakopmåling og foderprøver kan forsvinde med udbyttemåling og NIR-sensorer på foderblanderne. Og regnskaberne behøver i fremtiden kun kontrol - ikke assistenter, som taster ind.

Tilbage står ordene og motiveringen - kunsten at flytte landmænd og løse (komplekse) problemstillinger.

Men hvordan skal det gøres - og af hvem? Centralt placerede eksperter, lokale rådgivere, samtaler på de sociale medier eller face-to-face.

Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet!

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.