Sådan holder du coccidiose og andre kalvesygdomme nede

Ren råmælk skal være det første der kommer i kalvens mund og ikke en klat komøg fra kælveområdet.

Af Inger-Marie Antonsen, kvægrådgiver, Velas

De to vigtigste værktøjer til at holde sygdomme hos kalve nede er følgende

  • Styrk kalvens modstandskraft
  • Hold smittepresset nede

Styrk modstandskraften

Kalvens modstandskraft styrkes først og fremmest ved at sørge for, at den optager en stor portion antistoffer via råmælk. Ren råmælk skal være det første der kommer i kalvens mund og ikke en klat komøg fra kælveområdet.

Jo tidligere koen malkes efter kælvning, jo højere koncentration af antistoffer er der i råmælken. Det er mængden af antistoffer, som er vigtig, ikke nødvendigvis mængden af mælk.

Brix aflæst på 22 svarer til 50 gram IgG pr. liter. Der skal minimum indgives 100 gram IgG ved første tildeling. Jo mere, jo bedre for kalven.

Hold smittepres nede

Smittepres holdes nede ved hjælp af rengøring. Ren og velstrøet kælveområde og kalveboks. Vask rent med sæbe inden desinfektion. Desinfektion virker ikke ovenpå organisk materiale som skidt og møg.

Sæben skal sidde i 15 minutter inden afskylning, være basisk (PH 9 til 11) og indeholde tensider eller overfladeaktive stoffer for at virke effektivt.

Læs flere andre praktiske råd til kvægbedriften i det nye nummer af fagmagasinet KVÆG, der udkommer 12. maj.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.