Selvforsyning giver et kæmpe forspring

Krisen mærkes ikke så hårdt hos Bent Askholm, som har billige bygninger og fodrer med sit eget korn. Han kan handle, når han vil.

Uafhængigheden af foderstoffen har en markant betydning, når man har en produktion, hvor foderet er den suverænt største omkostning.

Bent Askholm har svært ved at skjule tilfredsheden over, at han for mange år siden traf en beslutning om at blive mest muligt selvforsynenede med korn til sin kalveproduktion.

På bedriften ved Skanderborg feder han årligt 1.500 kalve til Danish Crowns koncept Dansk Kalv, og kalvene vokser primært på basis af korn fra egne marker.

»Vi har netop solgt noget brødrug til foderstoffen, hvor basisprisen var 118 kr. pr. 100 kg. Men jeg endte med at få 85 kr. pr. 100 kg efter fradrag for fragt, rensning og tørring. Det er den slags omkostninger, vi undgår, når kalvene får kornet direkte«, forklarer Bent Askholm.

Han høster kornet før sin kolleger, fordi det skal konserveres med propionsyre. Det giver øget smagbarhed og ædelyst fra kalvene, og maskinstationen har god tid til høstarbejdet.

Være blandt de bedste

Bent Askholm stræber efter at være blandt de bedste 25 pct. til at tjene penge på at lave kalvekød. Og det er lykkedes de fleste år, fortæller han.

Indtægten fra kødet har han mange meninger om, men han kan ikke påvirke prisen nævneværdigt.

»Det handler udelukkende om omkostninger. De skal holdes nede«, slår han fast.

Foruden en billigere fodring med eget korn, handler det også om pasning, god sundhed og om, at kalvene står i ældre bygninger, som ikke kræver de store renter og afdrag. Likviditet er også afgørende.

Hvornår det atter bliver sjovt at producere kalve, ved han af gode grunde ikke. Men det skal nok komme, lyder budet.

»Det er barskt lige nu, og der bliver ryddet hårdt op. Men det er markedsvilkårene, at når først prisen er gået ned, falder produktionen også derefter«, mener Bent Askholm.

Optimer hjemme

Den erfarne kalveproducent er også fortrøstningsfuld i forhold til, at forbrugerne ikke vil fravælge kalvekødet helt og aldeles. Men der skal bruges nogle kræfter på at markedsføre det som klimarigtigt, mener han.

Bent Askholm, som selv er andelshaver i Danish Crown, er også forundret over, at den danske notering skal være så lav, når Danmark ikke er selvforsynende med oksekød.

»Det kan godt være, at DC siger de bliver presset af irerne på det europæiske marked, men måske de skulle gøre mere på hjemmemarkedet først, så afregningsprisen går op igen,« siger han og tilføjer, at det er betænkeligt, at unge kalve afregnes bedre i Holland end ældre kalve i Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.