Småkalvene har fået coccidiose - jeg har to løsninger

Blog fra mælkebedriften: Niels Peter Landmark har igen oplevet coccidisoe hos småkalvene i år, og overvejer nu to løsninger, der kan rette op på problemet.

Af Niels Peter Landmark, økologisk mælkeproducent

For en uge siden blev jeg nødt til at tage otte af de små kviekalve ind i stalden igen, efter de ellers kom på græs for tre uger siden. 

De er fire til syv måneder gamle og blev syge af coccidiose, som skyldes en lille parasit der findes på græsningsarealer.

Ifølge øko-reglerne skal kalve på græs, når de er fire måneder gamle. De skal så småt vænne sig til at æde græs, men de kan ikke leve af græsset alene, og får også tildelt noget ensilage og korn.

Gødningsrester ligger over

Mine kviekalve går hvert år på det samme stykke græsmark, som jeg har hegnet ind med plankeværk, så de ikke løber ud af folden. Problemet er, at der kommer til at ligge nogle gødningsrester over på arealet fra sidste år, som parasitterne så trives på.

Coocidiose oplever jeg desværre hvert år, og symptomerne er først og fremmest kraftig diarré.

Populært sagt kan kalvene risikere at skide sig ihjel, hvis de ikke kommer under hurtig behandling, for det kan gå hurtigt. Sidste år havde jeg en kalv, jeg ikke nåede at få under behandling, og den døde.

Dyrlægen har nu behandlet alle otte kalve. Hun vurderer, at de er sat en måned tilbage i vækst, så det går nok med det i denne omgang.

To løsninger

Jeg overvejer, hvordan jeg skal løse problemet, og der er et par muligheder. Det duer i hvert fald ikke med syge kalve, for det går hårdt ud over mælkeproduktionen. 

Den ene mulighed er at sætte kalvene ud på et nyt stykke græs hvert år. Udfordringen er så at få sat noget tråd op, og lære dem at de ikke skal løbe under i det første stykke tid, indtil de bliver lidt større.

En anden mulighed er at lade kalvene gå med deres mødre de første tre måneder. Det er ikke nogle, der er bedre til at passe kalve end koen. Kalve skal jo alligevel have mælk, så det kommer kun til at koste en mindre mængde i produktionen, og det er en god investering i at få sunde kalve.

Jeg havde nogle køer til at passe deres kalve sidste år som et forsøg, og jeg synes, at der kom nogle rigtig gode kalve ud af det.

Faktaboks

Niels Peter Landmark

  • Økologisk mælkeproducent, Vejen. Blogger for Kvæg Plus
  • 55 Holstein årskøer
  • Opdræt: Kvier løbes med kønssorteret sæd, halvdelen af køerne krydses med Hereford. Tyrekalve sælges til opfedning.
  • Ydelse: 10.000 kg EKM, tallet er stigende
  • Alle malkekøer går på dybstrøelse, en De Laval malkerobot fra 2011
  • Økolog siden 2009
  • 55 hektar ejet og forpagtet: græs, foderkorn, helsæd og vinterraps

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.