Store dyk i mælkeindvejning: Vedvarende regn udfordrer irske landmænd

Den irske mælkesektor lider under de massive mængder nedbør, som er faldet det sidste halve år.

Den irske mælkeproduktion er meget let at forholde sig til: Køerne går på græs flest mulige dage i løbet af året og mængderne af kraftfoder og ensilage holdes på et minimum.

Historisk set har det givet de irske mælkeproducenter mulighed for at producere mælken til en meget lav pris, fordi omkostningerne er små.

Men det seneste halve år har vist, at den irske mælkeproduktion også rammes hårdt, når betingelserne for afgræsning bliver svære. Det skriver det britiske analysebureau AHDB.

Siden efteråret har de irske landmænd registreret nedbørsmængder over gennemsnit og seks større storme har ikke gjort betingelserne for afgræsning bedre.

Ser man alene på det sidste kvartal af 2023, lå mælkeindvejningen 29 procent under forrige års niveau. I januar og februar lå indvejningen henholdsvis 18 og 13 procent under sidste års niveau. Her skal det tilføjes, at den irske mælkeproduktion for størstepartens vedkommende er sæsonbaseret, så mælkeproduktionen er størst i forårs- og sommermåneder og lavest om vinteren.

Pres på omkostningerne

De svære betingelser for afgræsning i efteråret betød, at de irske malkekøer blev lukket på stald tidligere end normalt. Mælkeproducenterne har derfor skullet strække vinterfoderbeholdningerne over en længere periode, og den lave mælkeindvejning tyder på, at der ikke er indkøbt ekstra kraftfoder for at holde produktionen på et højt niveau.

Ifølge AHDB kan en del af produktionsnedgangen i Irland måske også forklares ved, at de irske mælkeproducenter er ved at forberede sig på strammere miljølovgivning. De irske mælkeproducenter er snart de eneste i EU, som har en kvægundtagelse, og der er stigende irske bekymring over, hvor længe landet kan opretholde denne mulighed.

Det kan derfor ikke afvises, at nogle irske mælkeproducenter allerede har valgt at skrue ned for produktionen ved at udsætte flere køer, skriver AHDB.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.