Vær obs på salmonella når køerne kommer på græs

Man har pligt til at sætte forsvarligt hegn om dyr på græs, hvis de har salmonella. Tjek det oftere end ellers.

Er besætningen smittet med salmonella, skal man være ekstra omhyggelig med hegnet, der holder dyrene hjemme. Har besætningen ikke salmonella vil det være en god ide at undersøge, hvad der gælder tilstødende besætninger, så man kan tage sine forholdsregler. Det skriver Kvægnyt.

Hvert år i sensommeren og efteråret ses en stigning i antallet af positive salmonellaprøver i kvægbesætningerne, og en af årsagerne kan meget vel være, at dyrene smittes, når de er på græs.

Hvis uheldet er sket

Hvis det sker, at dyrene kommer i kontakt med andre kreaturer i løbet af afgræsningsperioden – enten fordi de bryder ud, eller andre dyr bryder ind, er det vigtigt at sikre, at dyrene ikke har været udsat for smitte.

Tjek, hvilken besætning dyrene kommer fra og spørg ind til salmonellastatus eller slå det op på chr.fvst.dk . Hvis dyrene stammer fra en niveau-1 besætning, som sandsynligvis er fri for salmonella, er det alligevel vigtigt at spørge ind til prøveværdierne, om besætningen tidligere har været i niveau -2, og om der evt. er tage blodprøver i besætningen for nylig.

Hvis svarene antyder en risiko for, at dine dyr har været udsat for smitte, bør det undersøges ved at teste dyrene via blodprøver tidligst tre uger fra datoen for sammenrend. Det skal vel at mærke ske inden, de kommer tilbage til resten af besætningens dyr for ikke at medbringe smitte. Hvis der fin-des positive dyr i sådan et tilfælde, skal du drøfte en videre handlingsplan for dyrene i flokken med din praktiserende dyrlæge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.