Vejen til de næste to ton mælk: Høj liggetid giver mere mælk
Management er vejen til de næste to ton mælk pr. årsko.

Af Michael Mortensen, kvægrådgiver, LandboNord

Lad mig slå fast med det samme, at jeg ikke opfordrer til at glemme foderplan og EFK. Det til trods, så mener jeg, der ligger rigtig mange kilo mælk og gemmer sig i godt management.

Videoanalyse viser, at høj liggetid hos de malkende køer er lig med høj ydelse. Men hvad skal der så til for at opnå høj liggetid?

De fysiske rammer i form af plads og komfortable sengebåse er et must, men der er bestemt også andre ting, der spiller ind.

En fast ugeplan, gerne styret via ugentlig tavlemøde, danner et godt grundlag for en effektiv hverdag. Samtidig ser jeg det som et hjælpemiddel til at sikre, at køerne får mest mulig ro i stalden. Jo mere man forstyrrer koen, jo mindre mælk giver den.

Det gælder derfor om at have system og faste rutiner i de daglige opgaver, så køerne har fri så mange timer som muligt. Det betyder fx, at læsser man foder af kl. 8.00, så er det ikke kl. 8.00 fire dage om ugen og kl. 8.15 tre dage om ugen.

Tingene skal gøres ens

Vi skal lære at forstå, at tingene skal gøres ens hver eneste dag. Jeg tænker, de fleste har en holdning til, hvilken rækkefølge fodermidlerne skal i fuldfoderblanderen. Men har du også en holdning til, hvor mange timer køerne skal have fred hver dag??

For at få skabt en ensartet hverdag, hvor alle ting sker på samme tidspunkt og bliver gjort ens af alle folk på ejendommen, kan tavlemøder og ugeplaner være en stor hjælp. 

Vi kan også kalde det synlig ledelse, som er med til at skabe motivation og engagement for alle på ejendommen. I min verden er dette lige så vigtig som foderplanen og EFK. Og jeg er ikke i tvivl om, at det er her, vi skal finde de næste to ton mælk pr. årsko.

Lidt provokerende sagt, så mener jeg tit og ofte det er mennesker, der sætter begrænsningen for køernes ydelse,

Jeg har efterhånden set mange videoer, hvor der er tomt foderbord i meget lang tid – flere dage i træk. Køer, der bliver forstyrret hele dagen. Forskellige madrasser og sengebåse i samme stald, så der bliver kamp om de bedste. Og mange andre ting, som vi mennesker styrer.

Derfor skal vi blive langt bedre til at finde optimeringer på vores daglige rutiner og optimeringer i de staldrammer, vi har.

Det kan lade sig gøre. Vi skal bare have mere fokus på området.

Koen viser vejen, så følg den.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.